20.03.2017. / 22:59h Svijet - Generalni sekretar UN-a

Guterres predlaže okončanje mirovne misije na Haitiju

Guterres predlaže okončanje mirovne misije na Haitiju
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres predlaže da se do oktobra prekine mirovna misija na Haitiju i zamijeni mnogo manjim prisustvom UN-a, sudeći prema izvještaju koji je danas dostavljen agenciji AFP.

Prijedlog da se okonča misija stabilizacije Haitija, koja je počela prije 13 godina, donijet je uoči plana SAD da se drastično smanji budžet Ujedinjenih nacija.

Guterres je u izvještaju poslatom Vijeću sigurnosti prošle nedelje naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi takođe bilo drastično smanjeno, navodi AFP.

Tim Ujedinjenih nacija bi nadgledao i slao rana upozorenja o konfliktima, kršenju ljudskih prava i vladavine prava na lokalnom nivou koristeći pokretne timove, navodi se u izvještaju.

Vijeće sigurnosti UN odlučit će o budućnosti haićanske misije sljedećeg mjeseca.

Guterres je predložio da se mandat misije produži za šest mjeseci, tokom kojih bi se operacije usporile i napravile put za manju misiju.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!