Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


20.03.2017. / 22:30h Loš - "Herceg Bosna bila za BiH"

Jadranko Prilić

 Jadranko Prilić
U dokumentima Hrvatske zajednice Herceg Bosna (HZ HB) nigdje se ne pominje Banovina Hrvatska, premještanje stanovništva ili bilo kakav oblik diskriminacije jer je HB bila za saradnju s muslimanima i protiv prekrajanja granica.

Ovo je danas pred Žalbenim vijećem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izjavio Jadranko Prilić, bivši premijer HZ HB. On i još petorica bivših čelnika Herceg Bosne prvostepeno su osuđeni ukupno na 111 godina zatvora.

Prlić i njegovi saradnici tokom sedmodnevne rasprave o žalbama koje su podnijeli na presudu pokušaće utjecati na odluku presude od koje bi, bez sumnje, u konačnici mogla da nastane moralna i materijalna šteta po susjednu Republiku Hrvatsku.

Prlić je tako pokušao da nametne stav da je Raspravno vijeće u prvostepenom postupku propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz službenih transkripata u kojima stoji da je "Herceg Bosna bila za jedinstvenu BiH".

"Vijeće Haškog suda pogrešno je utvrdilo namjeru Herceg Bosne. Politički karakter HZ HB je potvrđen, da se radi o stranačkom udruživanju. Ali zanemareno je da je HDZ BiH, u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda", izjavio je Prlić.

Dodao je kako su svi javni nastupi, rasprave i interni sastanci "bili posvećeni punom poštivanju međunarodnog humanitarnog prava".

"Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani", rekao je on.

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak