Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.


20.03.2017. / 20:27h Svijet - Mađarski premijer

Orban: Novi izbori neophodni u Makedoniji

Orban: Novi izbori neophodni u Makedoniji
Za Mađarsku je neprihvatljivo mešanje drugih zemalja u unutrašnje poslove Makedonija i neophodni su novi izbori kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa makedonskim predsjednikom Ðorđem Ivanovim u Budimpešti.

Ivanov je zahvalio Mađarskoj za podršku Makedoniji u pitanjima oko ustava, migrantske krize, kao i za poslat zahtjev Savjetu Evrope da se osudi takozvana "tiranska platforma", prenosi MIA.

On je informisao Orbana o događajima u Makedoniji i mogućim rješenjima krize, ponovivši svoj stav: ukloniti prepreke da bi se mogao povjeriti mandatu za formiranje nove vlade ili sazvati nove izbore.

Mađarska čvrsto stoji protiv "tiranske platforme", rekao je Orban, ukazavši na to da stabilnost Evropske unije nije moguća bez Makedonije.

"Mađarska će nastaviti da podržava Makedoniju", rekao je premijer Mađarske, upoznavši Ivanova sa svojim viđenjem da u Savjetu Evrope ne postoji konsenzus o izazovima sa kojima se suočava Makedonija.

Pristup EU Makedoniji je neodgovarajući, navodi Orban, dodavši da je Makedonija još odavno trebalo da se priključi Uniji i NATO-u.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još