Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


20.03.2017. / 19:48h BiH - GIKIL o oblaku dima iz postrojenja

Poremećaj saniran, nema potrebe za panikom

Poremećaj saniran, nema potrebe za panikom
Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. iz ove kompanije tvrde da se u Koksari nije dogodila ekološka katastrofa, niti se radilo o ozbiljnijem incidentu, te da nema potrebe za širenjem panike.

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran.

- Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa. Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, menadžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći – ističe se u saopćenju.

- Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O njemu je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Općine Lukavac Edin Delić i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić - kazao je Imširović.

Naglašeno je da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

- U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagirati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno - poručio je Imširović.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac zahvaljuje svojim radnicima, građanima kao i načelniku Opštine Lukavac Edinu Deliću, na podršci, te ukazanom povjerenju i razumijevanju.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!