Sarajevo -1 °C Subota 24.02.


20.03.2017. / 19:32h BiH - Porodice žrtava očekuju pravdu

Žalbeno vijeće Haškog tribunala razmatra presudu Prliću

Žalbeno vijeće Haškog tribunala razmatra presudu Prliću
Pred Žalbenim vijećem koje vodi postupak u predmetu šestorice bivših vojnih i političkih čelnika tzv. "Herceg-Bosne" na čelu s Jadrankom Prlićem, kojim predsjedava sudija Carmel Agius, danas je započela žalbena rasprava koja će trajati do 28. marta 2017. godine.

Pravosnažna presuda u ovom, jednom od najvažnijih slučajeva Tribunala, očekuje se u novembru ove godine. Tri i po godine od izricanja prvostepene presude, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić imat će priliku da obrazlože žalbe na odluku Pretresnog vijeća koje ih je proglasilo krivim i osudilo na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Predsjednica Udruženja zarobljenih i nestalih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Azra, danas je boravila u Haagu gdje je pratila ovaj proces. Kako je za Avaz.ba rekla, razočaravajuće je što danas Prlić ni njegova odbrana nijednom nisu izrekli bilo koju riječ krivnje ili odgovornosti za ono za šta je osuđen, niti su izrazili žaljenje.

- U Udruženom zločinačkom poduhvatu imamo kršenja Ženevske konvencije za mučenja, silovanja, ubijanja. Porodice žrtava traže pravdu i očekujemo da će kazna biti još veća - kazala je Penava.


(Vijesti.ba / Avaz)