Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


20.03.2017. / 18:42h BiH - Kulturno-historijska baština

Alarmantno: Urušava se tvrđava u Počitelju, krov i zidovi oštećeni!

Alarmantno: Urušava se tvrđava u Počitelju, krov i zidovi oštećeni!
Turističko društvo "Počitelj" upozorilo je nadležne institucije u Federaciji BiH da je Kula Gavrankapetanovića, odnosno počiteljska tvrđava, ozbiljno ugrožena, saznaje Avaz.ba.

Ukazano je da je jedan od simbola Hercegovine i naše zemlje uopće, jedan od najugroženijih objekata u staroj jezgri bisera na Neretvi.

- Naime, krov je na više mjesta oštećen, a također su i okolni zidovi oštećeni i u fazi urušavanja. S obzirom na to da je Kula Gavrankapetanovića jedan od najupečatljivijih, pa i najljepših simbola grada Počitelja, smatramo i da ćete razmotriti ovu situaciju i poduzeti odgovarajuće korake kako bi se sanirala oštećenja na istoj - naveli su iz spomenutog udruženja u dopisu kojeg su uputili federalnim institucijama.  

Počitelj sa svojom kulturno-historijskim znamenitostima nema nikakvu finansijsku pomoć od strane lokalne zajednice.

Turističko društvo "Počitelj", stoga, predlaže da se počne naplaćivati ulaz u Stari grad kako bi osigurali sredstva za održavanje stare jezgre Počitelja, ali i uposlili povratničku populaciju.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!