Sarajevo 9 °C Subota 17.03.


20.03.2017. / 17:59h Regija - Vrši politiku destabilizacije situacije

McAllister: Rusija ne da Balkan Evropskoj uniji

McAllister: Rusija ne da Balkan Evropskoj uniji
Rusija povećava svoj uticaj u Srbiji kako ne bi dozvolila proces evropskih integracija, smatra šef komiteta Evropskog parlamenta za inostrane poslove David McAllister. On je izjavio da Moskva u cjelini vrši uticaj na balkanske zemlje.

Rusija vrši politiku destabilizacije situacije u Srbiji kako ne bi dozvolila ulazak balkanskih zemalja u sastav Evropske unije, izjavio je u intervjuu njemačkom izdanju lista Welt šef komiteta Evropskog parlamanta za inostrane poslove David McAllister.

„Rusija namjerno destabiliše Srbiju. To nas veoma brine“, naveo je političar.

Sagovornik lista tvrdi da Moskva pokušava da izvrši veliki uticaj na medije, jedan broj političara i civilno društvo republike. McAllister je saopštio i da Srbija smatra Rusiju jednom od svojih glavnih pristalica.

List naglašava da je čak i visoka predstavnica EU za inostrane poslove i bezbjednost Federica Mogherini osjetila u Srbiji prijateljsku atmosferu prema Rusiji. Za vrijeme posjete parlamentu u Beogradu prisustvovala je skandiranju nekih opozicionih poslanika „Srbija — Rusija!, Ne treba nam Evropska unija“.

Welt piše da osim Rusije svoj uticaj na Balkanu pokušavaju na prošire i Turska, Kina, Saudijska Arabija i Katar.

„Balkan je potpuno nestabilan region, gdje može doći do eksplozije za vrlo kratko vrijeme. Zbog nekih neodgovornih akcija može ponovo doći do konflikta koji se davno smatraju riješenim“, izjavio je McAllister, prenosi Sputnik.

Njemački list je podsjetio da su Rusija i Srbija u maju 2014. godine zaključile dogovor o „strateškom partnerstvu“. Obje strane su riješile da podržavaju jedna drugu u zamjenu za informacije i izvođenje zajedničkih vojnih vježbi.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još