20.03.2017. / 16:07h Politika - Ambasadorica SAD

Cormack posjetila Višegrad i družila se sa srednjoškolcima

Cormack posjetila Višegrad i družila se sa srednjoškolcima
U Srednjoj školi "Ivo Andrić" u Višegradu danas je održan javni sat o životu Lotike Loti Celermajer, prve poslovne žene u ovom gradu, kojem je prisustvovala i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

Tema ovog javnog sata obrađena je u okviru projekta "Multietnička zajednica je moj dom" Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, koji je kreiran u saradnji sa četiri škole u BiH.

- Ovaj projekt, koji su radili mladi ljudi, može nam pomoći da gradimo bolju budućnost zajedno. Izgradnja multietničkih društava ima jako puno važnosti za sve zemlje u modernom dobu - rekla je ambasadorica Cormack.

Ona je izrazila nadu da će višegradski stari most povezivati i zbližavati ljude kako bi se moglo raditi mnogo u budućnosti za sve u BiH.

Koordinator projekta Divna Vasić kaže da su se opredijelili za ovu temu, jer su željeli da "rasvijetle lik Andrićeve junakinje, ali ne kao književni, već kao stvarni, s obzirom da je Celermajerova živjela i stvarala u Višegradu skoro šest decenija".

Predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS Aleksandra Letić kaže da su učenici koji su učestvovali u ovom projektu pokazali da imaju kapaciteta da sprovedu istraživanja.

Učenik četvrtog razreda Marija Lakić rekla je da je ovaj projekt značajan zato što je istraživana historija Višegrada.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!