Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


20.03.2017. / 15:36h Politika - PSBiH

Održana sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma

Održana sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2016. godinu.

Razmatrani su programski planovi BHT 1, BH Radija 1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2017. godinu.
 
Kako bi se Komisija očitovala o navedenim materijalima, zaključeno je da joj je potrebno dostaviti Izvještaj o radu BHRT-a za 2016. godinu, kao i da novi saziv Upravnog odbora BHRT-a dostavi informaciju koja će sadržavati pregled stanja na BHRT-u i plan mjera za rješavanje uočenih nedostataka u radu BHRT-a.
 
U vezi s informacijom Ministarstva komunikacija i prometa BiH o izgradnji Pelješkog mosta, mosta na Savi kod Svilaja i Akcijskog plana izgradnje autoceste na koridoru Vc, zaključeno je da će Komisija konačan stav o ovim pitanjima donijeti na narednoj sjednici, kojoj trebaju prisustvovati ministar ili njegovi saradnici s ciljem određenih pojašnjenja o realizaciji navedenih projekata. 
 
Razmatrani su informacija Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH o nemogućnosti uknjižbe sredstava kredita EBRD-a u okviru Strategije BHATM i dopis Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH – odgovor na netačne opservacije Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, dostavljene institucijama i javnosti BiH.
 
Zaključeno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u roku od 30 dana dostavi cjelokupnu informacija o navedenom materijalu, nakon čega će Komisija donijeti konačan stav. 
 
Komisija je razmatrala informaciju Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH u vezi s uvođenjem slobodnog planiranja ruta (Free Route Airspace – FRA) u području letnih informacija – FIR Sarajevo. Donesen je zaključak da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u roku od 15 dana, dostavi cjelokupnu informaciju u vezi s ovim pitanjem, nakon čega će svoj konačan stav donijeti i Komisija.
 
Razmatran je dopis društva "Babić – Bisstours d.o.o. Zenica“, kojim je traženo da se pokrenu konkretne aktivnosti s ciljem poduzimanja odgovarajućih mjera kako bi se od nelojalne konkurencije niskotarifnih avio-kompanija zaštitio cestovni saobraćaj koji prevozi putnike u međunarodnom saobraćaju.
 
Zaključeno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u roku od 30 dana, dostavi cjelokupnu informaciju u vezi s ovim pitanjem kako bi se Komisija o njemu očitovala, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!