18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

20.03.2017 / 14:43 Politika - REKOM

Negiranje i manipulacija ratnim zločinima iz 90-ih uvod u nove sukobe

Negiranje i manipulacija ratnim zločinima iz 90-ih uvod u nove sukobe
Foto: FENA / Vijesti.ba
Negiranje ratnih zločina iz 90-ih i manipulacija činjenicama o tim zločinima uvod je u nove sukobe u regionu, istaknuto je na pres-konferenciji Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM), koja je održana danas u Sarajevu.

Koordinatorica projekta Mapiranje logora i drugih mjesta zločina u BiH 1992-1995 Dženana Karup- Druško rekla je da osim lokalnih političara, koji o suočavanju s prošlošću i pomirenju govore samo kada žele da osvoje političke poene, i predstavnici međunarodne zajednice sve više guraju pod tepih ta pitanja.
 
Dodala je da se boji da međudržavne saradnje u regionu gotovo da i nema o pitanju procesuiranja ratnih zločina, a svaka od država počinje provoditi svoju strategiju.
 
Karup-Druško je navela da smo svjedoci brojnih primjera zbog kojih trebamo biti zabrinuti kad je riječ o (ne)procesuiranju ratnih zločinaca, a što je osnovni mehanizam tranzicijske pravde i bitan preduvjet za suočavanje s prošlošću. 
 
Istakla je da u regionu nema kontinuiteta i daljnje podrške procesuiranju ratnih zločinaca, čemu doprinose i predstavnici međunarodne zajednice jer politike uvjetovanja kad su ti predmeti u pitanju nema od hapšenja Ratka Mladića, kad je EU napravila zaokret smatrajući da je priča o ratnim zločinima u regionu završena.
 
Novinar iz Srbije Dinko Gruhonjić naglasio je da ga najviše plaši odnos obrazovanja i politike prema mladim generacijama - tabuiziranje historije i revizionizam, zbog čega nema razloga da sumnjamo da će djeca koja se ne sjećaju užasa iz 90-ih moći da ih ponove u doglednoj budućnosti.
 
Kazao je da je za to kriva matrica nacionalizma, koja ne samo da je dominantna nego joj alternativa ne postoji, što predstavlja put ka "palestinizaciji regiona" i vječitoj krizi bliskoistočnog tipa.
 
Bh. režiser Dino Mustafić izjavio je da svjedočimo rekonstrukciji atmosfere iz 90-ih u kojoj se vidi da političari samo retorički spominju proces pomirenja, a ustvari izrazito pogoršavaju odnose u regionu.
 
Pojasnio je da ideja REKOM-a nema alternativu i predstavlja osnovu za bilo kakvu budućnost na ovim prostorima jer jasno kaže da treba prekinuti s manipulacijama i mitomanijom spram onoga što se desilo 90-ih.
 
(Vijesti.ba / FENA) 

 

 

Izdvajamo