Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


20.03.2017. / 14:35h Politika - Predsjednik VSTV-a

Tegeltija: Ubrzat će se procesuiranje ratnih zločina u BiH

Tegeltija: Ubrzat će se procesuiranje ratnih zločina u BiH
Niko nije zadovoljan procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (BiH) i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) izrazilo je nezadovoljstvo te usvojilo preporuke kako da se situacija popravi - izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik VTSV-a Milan Tegeltija.

Ističući da je v.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić rekla da je Tužilaštvo BiH preuzelo mjere za ubrzanje tog procesa, Tegeltija je dodao da je procesuiranje ratnih zločina BiH "zakočila“ velika centralizacija nadležnosti u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji nisu radili na disperziji nadležnosti na kantonalna tužilaštva Federacije BiH i okružna tužilaštva u RS-u.
 
To bi, uvjerava, ubrzalo proces.
 
-Znam opredjeljenje novog predsjednika Suda BiH i Gordane Tadić i siguran sam da će se procesuiranje ratnih zločina značajno ubrzati – rekao je Tegeltija.
 
Na pitanje da li je realno očekivati da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH naredne godine "zamijene“ domaćim, dodao je da je to "stvar političke odluke“.
 
-Mislim da se radi o potrebi političkog dogovora. BiH će kao suverena zemlja biti najsretnija onog dana kada u njenim institucijama budu radili njeni državljani. Dok god su tu stranci, to nije dobar signal o suverenosti BiH kao države. Međutim, da li je sazrio politički trenutak da strane sudije odu ove, naredne ili neke druge godine, to je pitanje za političare - kazao je predsjednik VSTV-a BiH.
 
Uvjerava da je pokrenut i zamajac u borbi protiv kriminala i korupcije te da su krenuli na tom pitanju i u vlastitim redovima.
 
-To je proces koji traje, a u narednom periodu, možete očekivati i veći broj optužnica i presuda...Pokazat će vrijeme - dodao je Milan Tegeltija.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!