Sarajevo 10 °C Subota 17.03.


20.03.2017. / 13:43h Politika - Za šest mjeseci rada

Geoffrey Nice i Nena Tromp tražili milion eura za rad na pripremi revizije presude

Geoffrey Nice i Nena Tromp tražili milion eura za rad na pripremi revizije presude
Bivši tužitelj Haškog tribunala Geoffrey Nice i njegov pravni tim tražili su naknadu od milion eura za šest mjeseci rada na pripremi zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pravni tim Geoffreyja Nicea nije uspio ostvariti saradnju s timom koji je pripremao zahtjev za reviziju, ali je korespodencija tokom 2016. godine između agenta Sakiba Softića i tima Geoffreyja Nicea bila konstantna.
 
Naime, Nevenka Nena Tromp, u ime Geoffreyja Nicea tokom 2016. godine šalje nekoliko mailova pravnom timu agenta Sakiba Softića gdje nude svoje usluge u vidu savjetovanja i pripreme zahtjeva za reviziju presude.
 
Tako 3. augusta 2016. godine Tromp i Nice pišu Softiću svoje prijedloge o reviziju s ciljevima, načinima pripreme argumentacije ali i uslovima. Naglašavaju da reviziju treba pokrenuti, jer u suprotnom postoji mogućnost da su, ako se ne iskoristi prilika, Bošnjaci zadovoljni presudom iz 2007. godine te da se zato nisu žalili.
 
"Treba imati na umu slijedeće: cijevi svakog pravnog postupka su polivalentni i komplementarni. Postoje pravni i ekstrapravni ciljevi u svakom suđenju za masovne zločine pa tako i u ovom slučaju. Inicijativa za pisanje povijesti treba biti u rukama Bošnjaka preko svih dostupnih kanala. ICJ je jedan od tih kanala. Ako se tome ne pristupi, postoji rizik da će Bošnjačku povijest pisati Beograd i da će srpska interpretacija prevladati i postati dominantna naracija", navodi se u pismu Nicea i Tromp agentu Softiću 3. augusta prošle godine.
 
Također su naglasili da je teško prognozirati ishod zahtjeva za reviziju.
 
Zanimljivo je da su Nice i Tromp u mailu Softiću potvrdili da ga priznaju i prihvataju kao službenog agenta BiH. Ipak, kada su pitanju novi dokazi, Nice nije ponudio konkretne prijedloge, već da se isljeđivanjem dođe do dokumenata koje je zaštitila Carla del Ponte u dogovoru s Rasimom Ljajićem 2005. godine.
 
Najvažniji apket se odnosi na finansiranje. Nice i Tromp tražili su da se za šest mjeseci njihovog rada, za tim od šest stranih stručnjaka izdvoji milion eura. Također su tražili da finansiranje bude direktno, a ne preko fondacije.
 
Agent Softić je u svojim odgovorima, kako ističe tražio konkretne odgovore na pitanja koja su mogla biti ključna za pokretanje revizije.
 
"Prijedlozi bivšeg tužitelja Nicea bili su upakovani u formu savjeta za pokretanje postupka revizije i bili su u konačnici upućeni Predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. Prijedlozi su po suštini ponuda za angažovanje uz naknadu od milion eura u cilju sprovođenja određenih istraživanja koja bi prethodila pokretanju postupka revizije. Ponuđač se unaprijed ogradio procjenom o polovičnim šansama za uspjeh. Angažman opravdava potrebom da se utvrdi historijska istina o događajima na području bivše Jugoslavije u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i da se da satisfakcija građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve agresije time što će se pokrenuti postupak revizije bez obzira na njen uspjeh", navedeno je u odgovoru pravnog tima agenta Softića.
 
Nice je tražio da se o njegovom prijedlogu obavijesti i Bakir Izetbegović, ali Softić je tražio konkretnu pomoć o dokazima koje je Nice trebao predložiti.
 
"Nakon analize Presude zaključio sam da bi se nova činjenica morala odnositi isključivo na dokazivanje:
 
- da su vlasti SRJ opskrbljivale i nastavile opskrbljivati vođe VRS-a koje su odlučile i izvršile zločine genocida korištenjem njihove pomoći i sredstava u vrijeme kada su te vlasti bile sasvim svjesne da će se genocid desiti ili da se dešava;
- kako su o odluci da se fizički iskorijeni muška populacija muslimanske zajednice iz Srebrenice, u vrijeme kad je donesena, (u biti u periodu između 13. i 16. jula 1995.) bile obaviještene vlasti u Beogradu", pojašnjava Softić.
 
Nakon nekoliko mailova korespodencije i pokušaja dogovora nije došlo do angažovanja Geoffreyja Nicea i njegovog tima u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

(Vijesti.ba / Klix)

 


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još