Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.

20.03.2017. / 13:00h Politika - Konferencija u Sarajevu

Ključno žarište problema korupcije u načinu na koji funkcioniraju političke partije

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas da se protiv korupcije u BiH može boriti samo ako postoji politička volja, a dosada je očigledno nije bilo.

- Bez političke volje idemo u korupciju samo dublje, jer to nije nešto što se dešava stihijski već planski - rekao je Dunović uoči konferencije "Institucionalna korupcija - Ima li snage koja joj se može suprotstaviti?" koju je danas u Sarajevu organizirao skup nevladinih organizacija, između ostalih, Transparency International (TI) u BiH.
 
Neki od krivaca pojave korupcije u BiH su, smatra, centri moći u političkim strankama.
 
Dunović navodi da se u BiH pod pojmom korupcija podrazumijeva da se radi o institucionalnoj korupciji koja je u bosanskohercegovačkom društvu prisutna u svim porama u tolikoj mjeri da je gotovo nemoguće pričati o korupciji, a ne vezati je za institucije i političke centre moći.
 
- Današnja konferencija je jako pozitivna, jer je to tema o kojoj treba konačno otvoreno da se razgovora - kazao je Dunović, dodajući da bez otvorenog razgovora ne možemo u potpunosti biti svjesni stanja u kojem živimo, kada se radi o korupciji.
 
Naglasio je da je korupcija u BiH prisutna u gotovo svim oblicima, kao sukob interesa, uzimanje novca, plaćanje usluga, korupcija kroz javne nabavke, zloupotreba položaja, trgovina uticajem te da je postala sastavni dio naših života.
 
- Tome se mora stati ukraj, ali se ne može stati ukraj ako o tom pitanju ne radimo ništa, ili još gore, ako o tome i ne razgovaramo, a u proteklih 20 godina to je bila česta pojava - zaključio je potpredsjednik FBiH.
 
Dodao je da je, kako bismo se usješno borili protiv korupcije, potrebno ojačati Tužilaštvo BiH, uz otvoren dijalog te uz isticanje koruptivnih radnji na svim nivoima, a sve to uz pomoć medija.
 
Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin podsjetio je da ova nevladina organizacija godinama upozorava da je korupcija ključni problem bh. društva i države te da njihova istraživanja pokazuju da je korupcija postala sastavni dio političkih i ekonomskih procesa u BiH.
 
Kako je rekao, problem korupcije u BiH je taj što je to političko pitanje te da ga tako treba i tretirati, baviti se uzrocima, a ne posljedicama, kako je to dosada rađeno.
 
- Ključno žarište problema korupcije leži u načinu na koji funkcioniraju političke partije. One se ponašaju kao klanovi koji kontroliraju sve procese u državi - smatra Blagovčanin.
 
Napomenuo je da se zbog političkih pritisaka i uticaja ni pravosuđe ne uspijeva suočiti s problemom korupcije, odnosno da  se ne uspijeva procesuirati korupciju, posebno onu političku.
 
- Bojim se da je pred BiH dug i bolan proces suočavanja s korupcijom - zaključio je i dodao da su neke od indirektnih posljedica za BiH to da našu državu izbjegavaju investitori te da nemamo ekonomski rast.
 
Joeri Maas iz Misije OSCE-a u BiH konstatovao je u uvodnom obraćanju da više nije pitanje to da li je korupcija problem već šta se može učiniti u borbi protiv nje.
 
- Korupcija se često percepira kao zid preko kojeg ne možemo preći i kao nepremostiva prepreka, a ona to jednostavno nije - podvukao je.
 
Po njegovim riječima, borba protiv korupcije se sastoji iz mnogih malih, ali izvodljivih koraka, učinjenih zajedno sa značajnom dozom liderstva i djelovanjem sopstvenim primjerom.
 
Zaključio je da je bitan faktor u borbi protiv korupcije politička volja, uz ocjenu da vodstvo vlada i parlamenata u cijeloj BiH sve više prepoznaje opasnosti i negativne efekte korupcije.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!