Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


20.03.2017. / 12:45h Politika - Ministar poljoprivrede FBIH

Dedić o donošenju odluke o kriterijima za raspodjelu drvnih sortimenata

Dedić o donošenju odluke o kriterijima za raspodjelu drvnih sortimenata
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da se radi na pripremi prijedloga zakona o šumama, nakon čijeg usvajanja bi trebala biti donesena odluka o kriterijima za raspodjelu drvenih sortimenata iz državnih šuma.

Drvna industrija iz godine u godinu, kako je kazao Dedić, bilježi dobre rezultate kada je u pitanju izvoz iz naše zemlje, a u strukturi tog izvoza značajno učešće zauzima proizvodnja namještaja, odnosno finalnih proizvoda od drveta. Pored toga veliki broj naših firmi širom svijeta na različitim sajmovima dobivaju priznanja i nagrade za kvalitet svojih proizvoda. 
 
- Ovo je sektor koji možemo dalje razvijati i stvarati nove vrijednosti na dobrobit svih građana ove zemlje. Iz tog razloga, a uzimajući u obzir da šuma i šumsko zemljište čine više od 50 posto teritorije FBiH, potrebno je donijeti zakonski okvir na nivou FBiH za bolji ambijent u oblasti šumarstva, a samim tim i drvne industrije. U Ministarstvu trenutno radimo na izradi prijedloga zakona o šumama u FBiH kojim ćemo obuhvatiti i određen broj prijedloga sa održanih javnih rasprava - izjavio je Dedić za Fenu.
 
Uporedo s tim, po njegovim riječima, urađen je i Šumarski program FBiH, a u narednih mjesec do dva može se očekivati i završen dokument Inventura šuma. To su također dva strateška dokumenta koja uz zakon o šumama prave dobre pretpostavke za planiranje u oblasti šumarstva.
 
- Očekujem da se prijedlog zakona o šumama nađe u parlamentarnoj proceduri u prvom polugodištu ove godine i da se usvoji, a nakon toga, kao što je to i zakon precizirao, donosi se odluka o kriterijima za raspodjelu drvenih sortimenata iz državnih šuma i to je ono što najviše interesuje proizvođače namještaja i drugih finalnih proizvoda, da li će i u kojim količinama imati na raspolaganju sirovine - dodaje je Dedić.
 
Podsjetio je da Federacija BiH od kraja 2009. godine nema zakon o šumama, te ukazao na potrebu njegovog donošenja radi očuvanja ovog značajnog resursa.
 
- Smatram da će ovaj put na stranu donošenja zakona stati svi oni koji žele više reda u ovoj oblasti. Jasno precizirane nadležnosti i odgovornosti omogućit će svim nadležnim organima i institucijama da rade na daljnjoj zaštiti i očuvanju naše šume, na razvoju infrastrukture unutar šumskih područja, na potpunoj realizaciji šumsko-privrednih osnova, uz, svakako, poštivanje prava svih nivoa vlasti. Nadam se da ćemo novim zakonskim rješnjem obezbjediti održivo upravljanje ovim prirodnim resursom, kao i doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta te realizaciji značajnih projekata - kazao je Dedić.

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!