Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


20.03.2017. / 08:56h Svijet - Iz džepova naroda

Trump tražio 4,1 milijardu dolara za gradnju zida

Trump tražio 4,1 milijardu dolara za gradnju zida
Jedna od glavnih tema Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje bila je izgradnja zida na granici s Meksikom, ali zida kojeg će platiti Meksikanci.

Svaki put kada bi Trump iznio svoj plan, njegove pristalice su ideju pozdravljale ovacijama i aplauzom. Reakcija vjerovatno ne bi bila ista da su tada znali da će zid platiti oni.
Prema prijedlogu Trumpovog budžeta, 4,1 milijarda dolara je namijenjena za izgradnju zida ove i naredne godine. Reuters piše da je Trump tražio 1,5 milijardi dolara za tekuću godinu, i još 2,6 milijardi za godišnji budžet 2018. godine, koji počinje 1. oktobra. Novac za izgradnju zida će dati poreski obveznicu u SAD-u, a ne Meksiko, koji je jasno dao do znanja da neće dati novac.
 
Trump je ranije ove godine povukao predizborno obećanje i priznao da će Amerikanci na kraju platiti zid, ali je tvrdio da će Meksiko nadoknaditi troškove.
 
U izvještaju ministarstva domovinske sigurnosti procjenjuje da će se izgradnja zida koštati znatno više od cifre koju je Trump obećao prije izbora. Tada je kazao da će zid koštati 12 milijardi dolara, a ministarstvo procjenjuje da će konačna cifra biti 21,6 milijardi dolara.

 

(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!