Sarajevo 13 °C Subota 17.03.


19.03.2017. / 22:38h Komentari - Miodrag Šorić

Nespretni Trump i suverena Merkel

Nespretni Trump i suverena Merkel
Trump je djelovao napeto, smatra komentator DW-a Miodrag Šorić. A Angela Merkel još uvijek uživa veliki ugled u SAD-u - i mogla bi u budućnosti pomoći predsjedniku SAD-a.

Samo da se ne zabrlja odmah na početku! Njemačka kancelarka Merkel i američki predsjednik Trump su si dali u zadatak istaknuti ono što ih povezuje, a razilaženja u stavovima marginalizirati ili uopće ne spominjati. I toga se su držali, pogotovo pred novinarima. Pri čemu je ipak upalo u oči da je domaćin bio vrlo napet. Što nije nikakvo čudo. Trenutno mu u Washingtonu ništa ne polazi za rukom - ni na području politike prema doseljenicima ni kod teme tajnih službi niti u reformi zdravstva. Najmanje mu sada još treba i neki "kiks" s jednom od po službi najstarijih šefica i šefova vlade na svijetu. A iako se mnogim Amerikancima politika Angele Merkel prema izbjeglicama ne sviđa, kancelarka u Washingtonu još uvijek uživa veliki ugled. SAD-u prije svega imponira gospodarska snaga Njemačke.

Trump je treći američki predsjednik s kojim Merkel ima posla i s kojim mora naći zajednički jezik. A to na prvom sastanku i nije tako loše funkcioniralo. Suvereno nastupajući, kancelarka je odradila sve točke sa svoje liste: zajedničke vrijednosti, važnost NATO-a, otvorene granice u EU-u, slobodnu trgovinu, želju za boljim odnosom s Rusijom - ali tek kada se riješi kriza u Ukrajini. Uz jedno jedino podbadanje: bolje je da razgovaramo jedno s drugim nego da govorimo jedno o drugome. Ta strelica bila je nesumnjivo aluzija na dijelom bezobraznu kritiku Trumpa na račun Angele Merkel dok je još bio predsjednički kandidat, a koju se Trump sada trudio potisnuti u zaborav. Prema svojoj gošći je bio upadljivo ljubazan i pristojan.

Male pobjede

Obje strane su onoj drugoj prepustile male "pobjede": Merkel je još jednom obećala da će izdvojiti više sredstava za obrambene zadaće, a Trump je bezrezervno podržao NATO. No, unatoč tome je oboje čelnika ustrajalo na svojim stavovima oko drugih važnih tema. Trump za vrijeme tiskovne konferencije niti jednom riječju nije spomenuo planirani sporazum o slobodnoj trgovini s Europom. Kancelarka je, s druge strane, naglasila da bi od njega profitirale obje strane. Otvorena rasprava se sigurno vodila iza zatvorenih vrata.

Stavovi njemačke kancelarke o važnim političkim temama su dobro poznati: njezino divljenje prema SAD-u, predanost ideji NATO-a i Europske unije i inzistiranje na vrijednostima zapadnog društva. Ali Donald Trump je taj koji je svojim izjavama u posljednje vrijeme sijao sumnje o dosljednosti svojih političkih stavova. Sada ga iskusni političari poput Merkel i japanskog šefa vlade malo-pomalo "stavljaju u red". Funkcija je ipak ta koja čini državnika, a ne obrnuto.
Nakon ovog prvog sastanka Trumpa i Merkel uslijedit će novi. Od ovoga se nisu mogli očekivati nikakvi konkretni rezultati. Trump još uvijek raste u ulozi predsjednika. Angela Merkel bi mu u tome trebala pomoći tamo gdje to njemački interesi dozvoljavaju. Jer od raskola Zapada na kraju ne bi nitko profitirao, pa ni neprijatelji.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužo i stavove Portala

(Vijesti.ba / DW)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!