18.03.2017. / 21:04h Komentari - Gordana Katana

Deklaracije važnije od života

Deklaracije važnije od života
Radnici Željeznica RS-a ponovo su na ulici. Po drugi put u petnaest dana. Traže samo da im se isplati ono što su zaradili. I da redovno primaju platu.

Generalnim štrajkom prijete i u Elektroprivredi RS-a. Izvornih prihoda nema, a valja ih namaknuti po svaku cijenu. Zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala.

Samo taj novac, koji dolazi od MMF-a i Svjetske banke, iako se na sva usta hvale ovdašnje vlasti da je najpovoljnije zaduživanje, znači i neizbježne reforme. U javnom sektoru koji je godinama služio za uhljebljavanje partijskih vojnika. Dok taj isti javni sektor nije bacio na koljena. Zato u Željeznicama RS-a rade i meteorolozi, ali novca nema za adekvatno obilježavanje pružnih prelaza. Zbog kojeg je u Stanovima kod Doboja prije nekoliko dana poginula četvoročlana porodica. Zato u Elektrokrajini u Banjoj Luci činovnici sjede jedni drugima na glavi, a ta se ista Elektrokrajina kreditno zadužuje kako bi nabavila nove mjerne uređaje za potrošnju električne energije. Samo je pitanje ko će ih postavljati, jer najmanje je tu majstora.

Za opisati stanje u zdravstvenom sektoru RS-a bilo bi potrebno višestruko više prostora nego je to ovaj tekst. Dugovanja se mjere stotinama miliona maraka, bolnica Kasindo u Istočnom Sarajevu primjerenija je kulisama za kakav horor-film, a ne mjestu za liječenje ljudi. U nemogućnosti da riješi i dio nagomilanih problema, Vlada RS-a od 1. aprila počet će implementaciju novog načina finansiranja domova zdravlja putem trezora. Na teret lokalnih zajednica. Koje ionako muku muče da isfinansiraju i onaj dio obaveza koji im je u nadležnosti. Aludirajući na stanje centralnog grijanja, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić poručio je da će “grad ovom odlukom dobiti novu toplanu”.

I to je jedna strana medalje. Na drugoj, Vlada RS-a je u okviru redovne budžetske raspodjele kabinetu predsjednika RS-a Milorada Dodika dodijelila dodatnih 1,4 miliona maraka. Treba imati u vidu da nismo izašli ni iz prvog kvartala i da je s godišnjim budžetom od 10 miliona KM Dodikov kabinet najrasipniji u regionu. Ili, njegov budžet je veći nego sva tri člana Predsjedništva BiH. A i ne bio. Jer uz “blagoslov” parlamentarne većine Dodik je sebi uzeo za pravo da novcem poreskih obveznika raspolaže kao vlastitim. Pa ga dijeli kome i kako hoće, preuzimajući na sebe ingerencije javnih institucija. A valja platiti i ine savjetnike. Njih 19. I po tome je entitetski predsjednik rekorder. Jer i savjetnika ima više nego sva tri člana državnog Predsjedništva. O čemu ga savjetuju i kakvu korist građani ovog bh. entiteta od toga imaju, “samo nebo zna”.

No, glavna tema, pitanje svih pitanja za političare u RS-u i dalje je sada već propali pokušaj lidera SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Nesporno je da je revizija pokrenuta bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH, da Sakib Softić nije imao legitimaciju agenta BiH pred Sudom pravde, da je skoro godinu Izetbegović to znao i skrivao od javnosti. Najveća žrtva takve politike su žrtve. I Izetbegović njima i cijelom bošnjačkom korpusu trebao bi položiti račun za svoje postupke. No svemu tome itekako se obradovala politička scena RS-a. “Poljuljano povjerenje i pitanje kako će dalje djelovati institucije BiH”, rečenica je ponovljena bezbroj puta posljednjih nedjelju dana. Iz usta Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Vukote Govedarice... Tako se kraj na neslavnu priču o reviziji ne nazire. Državni Parlament stoga i radi i ne radi, jednako je i s Predsjedništvom. Vijeće ministara donosi odluke, samo nije jasno ko će ih u ovakvoj konstelaciji političkih odnosa verifikovati i realizirati.

U RS-u glavna tema naredne sjednice Narodne skupštine neće biti reformski zakoni.

I neće se koplja lomiti oko životnih pitanja. Umjesto toga, na prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Vukote Govedarice glavna tema bit će “Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a”. S ciljem da i opozicija pokaže kako “slovo izvornog Daytona” nije u nadležnosti jedino i samo Milorada Dodika. I da joj je stalo od ubrzanog puta BiH ka Evropskoj uniji. Vidjet ćemo, jer iz Dejtonskog sporazuma u RS-u se već 22 godine uzima kao sa švedskog stola.

Ono i onoliko koliko srpski političari smatraju da im je potaman. A evropski put? Da im je do njega stalo, onda bi umjesto priča i deklaracija građani svjedočili konkretnim potezima.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Oslobođenje)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!