Sarajevo 10 °C Subota 17.03.


18.03.2017. / 18:06h Svijet - "Evropljani treba da nas čuju"

Kurdi u Njemačkoj na demonstracijama protiv Erdogana

Kurdi u Njemačkoj na demonstracijama protiv Erdogana
Oko 9.000 pristalica Kurda izašlo je danas u Frankfurtu u Njemačkoj na demonstracije protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i referenduma zakazanom u aprilu o proširenju njegovih ovlaštenja.

Demonstranti su uzvikivali slogane poput "Erdogan terorista" u "Sloboda za Odžalana" misleći pritom na osuđenog lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulaha Odžalana. PKK se u EU i SAD nalazi na listi terorističkih organizacija i rad te partije zabranjen je u Njemačkoj.

"Evropljani treba da nas čuju, da saosjećaju sa našim patnjama i da nam pomognu. Najbolje bi bilo uvođenje ekonomskih sankcija Turskoj", rekao je jedan od demonstranata Sinan Anin.

Nekoliko stotina policajaca raspoređeno je zbog demonstracija, za koje je saopšteno da protiču mirno.

Portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je sredinom sedmice da je njemačka Vlada odobrila glasanje za oko 1,4 miliona Turaka, koji žive u Njemačkoj, da glasaju na referendumu 16. aprila.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još