Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


17.03.2017. / 19:56h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Teorijski jad i bijeda "znanstvenog skupa" u Neumu

Teorijski jad i bijeda
U Neumu je danas okončan dvodnevni znanstveni skup pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji evropskih vrijednosti?". Na kraju dvodnevnog zasjedanja hrvatski član Predsjedništva izložio je pet zaključaka koji su usvojeni na ovom navodno znanstvenom skupu.

Od svih pet zaključaka, tek prvi i četvrti mogu biti predmetom znanstvene polemike, dok se ostali zaključci baziraju na znanstveno neodređenim i nedefiniranim pojmovima kao što su pojmovi stabilnosti, evropskih vrijednosti, koji znanstveno nisu definirani i podloženi su različitim shvaćanjima njih kao takvih.

Dakle radi se o sljedećim zaključcima; 

1.Hrvati Bosne i Hercegovine su  kroz povijest aktivno  doprinosili izgradnji europskih vrijednosti i osobito u vrijeme humanizma i renesanse pod vodstvom istaknutih hrvatskih mislilaca bili pokretači i nositelji kulturnog, znanstvenog, intelektualnog, duhovnog razvoja Europe.

2.Hrvati BiH imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicima,u kulturološkom, jezičnom, nacionalnom smislu koji je nedvojbenmo utemeljen na europskim vrijednostima.

3. Stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno su povezani sa napretkom BiH na njezinom europskom putu, pri tom, nužno je imati punu svijest o svim unutarnjim, vanjskim izazovima kojima je izložena upravo na tom europskom putu.

4. Konstitutivnost kako temeljna odrednica države BiH verificirana i Ustavom BiH nije u suprotnosti sa političkim vrijednostima suvremene Europe, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe i svijeta te višenacionalnog karaktera BiH kao države tri nacije koji uz etnokulturalne imaju jasno određene i definirane političke identitete

5. Ovaj znanstveni i stručni skup sa međunarodnim sudjelovanjem početak je procesa koji će se nastaviti kroz znanstveno stručno istraživanje i djelovanje svih sudionika ovog skupa i sljedeće godine kada ćemo se ponovno okupiti kao hrvatska politička, akademska i stručna elita u cilju praćenja i provedbi danas usvojenih zaključaka i definiranja pomaka u svim sferama kulturnog, društvenog i politčkog života svih Hrvata BiH.

Prvi zaključak o tome da su Hrvati doprinosili izgradnji evropskih vrijednosti posebno u vrijeme humanizma i renesanse može biti tačan. Međutim historijski gledano period humanizma i renesanse, dakle period kasnog srednjeg vijeka nespojiv je sa onim evropskim vrijednostima na kojima počiva današnja Evropska unija, a ona poglavito počiva na građanskom društvu koje je proizvod francuske buržoaske revolucije- dakle početku procesa formiranja modernih država i modernih nacija, ustavnotvornosti, formiranja zakonodavnih tijela, skupština itd.

Humanizam i renesansa svakako dio su evropske historijske kulturne baštine ali nisu ono na čemu se temelji demokratski poredak. Hrvati kao ni bilo koja druga nacija u doba humanizma i renesanse, iako postoje kao narod, još uvijek ne postoje kao nacija, kao što tada kao nacija nisu postojali ni Francuzi. Nacija je politički proizvod građanskog društva. U doba humanizma i renesanse, dakle u doba kasnog srednjeg vijeka, građansko društvo još uvijek ne postoji.

Stoga nije jasno kakvu su poveznicu znanstvenici sa ovog skupa, naglašavajući doprinos "izgradnji humanizma i renesanse" mogli pronaći sa modernim principima Evropske unije. U kulturološkom smislu ona dakako postoji, ali u političkom apsolutno ne. Prema tome jasno je da su "Čovićevi  znanstvenici" pokazali zavidnu političku nepismenost što je sa aspketa naglašene znanstvenosti skoro pa skandalozno.

Četvrti "znanstveni zaključak" koji govori o konstitutivnosti kao temeljnoj odrednici BiH koja navodno nije u suprotnosti sa temeljnim odrednicama višenacionalnih država Evrope i svijeta još je više znanstveno irelevantan i promašen nego prvi.

Nigdje u svijetu danas, pa ni u Evropi, ni u višenacionalnim državama princip konstitutivnosti ne postoji. Znanstvenici nisu naveli u kojim to zemljama takav princip postoji osim u Bosni i Hercegovini. Radi se, naime, a to smo na ovom portalu više puta ponavljali, o lenjinističkom konceptu "narodne demokratije" i političke participacije u vlasti na etničkom principu koji je u potpunoj suprotnosti sa evropskim građanskim principom i principom zapadnih demokratija. Konstitutivnost naroda u BiH koja je zastupljena i u današnjem Ustavu BiH ( čime dakako nije vanustavna kategorija) rezultat je pravno-političkog kompromisa između "narodne demokratije" i "zapadne demokratije" a koji je svoj izraz našao u ZAVNOBIH-u te se održao do danas neposredno preko Ustava BiH, Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Zaključak zaključaka

Da bismo se uvjerili u to da su prvi i četvrti zaključak "znanstvenog skupa" u Neumu potpuno znanstveno neutemljeni, potrebno je otvoriti bilo koji sociološki udžbenik i uvjeriti se u to. Prema tome, ovakvi znanstveni stavovi predstavljaju neviđenu smijuriju. U izvjesnom smislu oni su za predstavnike akademske zajednice koji su bili prisutni na ovom skupu svojevrsna blamaža i srozavanje vlastitog akademskog ugleda.

Ono na čemu se Čoviću može čestitati jeste što je uspio da za svoje lične interese, univerzitete i Hrvatsku akademiju nauka i umjetnosti, napraviti potpuno smiješnima jer usvojeni zaključci sa politloške strane su kaša nadrobljenih potpuno znanstveno oprečnih pojmova.

Osim toga, ne može se a da ne pomene otkuda Čoviću i podjarmljenim znanstvenicima potreba da neuspješno ubijeđuju u to da konstitutivnost nije u suprotnosti sa evropskim principima i vrijednostima. Nijedna politička stranka koja se izdaje za političkog protivnika HDZ-a nije dovela u pitanje suprotnost između principa konstitutivnosti i evropskih vrijednosti, barem ne u povodu održavanja "znanstvenog skupa". Nijedan akademik koji kritikuje Čovićevu politiku to nije osporavao. Jedino je u više navrata na ovom portalu to problematizirano. 

Korak dalje u dekonstituciji

Političke stranke koje sebe nazivaju građanskim političkim opcijama, s obzirom na Čovićevo grčevito branjenje neodbranjivog, obzirom na branjenje principa konstitutvnosti i etničkog političkog participiranja, trebale bi bezrezervno odbaciti takav koncept. Za sada takvom konceptu protive se samo Građanski savez i Naša stranka, dok Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta zbog senzibiliteta prema ZAVNOBiH-u još uvijek ne uviđaju potrebu da se takav koncept odbaci i HDZ-u izbije iz ruku mogućnost participacije u vlasti po etničkim osnovama. U najkraćem rečeno, građanske opcije moraju decidno takav koncept odbaciti a prigrabiti suštinski građanski koji je temelj Evropske unije a ne koncept Čovićeve klero-boljševičke sovjetske republike u nastajanju.

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala


Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još