15.03.2017. / 23:12h Komentari - Bugarski analitičar Ivan Krastev upozorava

Rusija i Turska nastoje smanjiti utjecaj EU na Balkanu

Rusija i Turska nastoje smanjiti utjecaj EU na Balkanu
Rusija i Turska ujedinjene su u nastojanjima da smanje utjecaj Evropske unije na Balkanu, upozorio je bugarski analitičar Ivan Krastev.

Više od upozorenja
 
U analizi koju je objavio u uglednom listu "Financial Times", on upozorava da ove dvije zemlje sve snažnije igraju na području od desetak država ovog regiona.
 
- Moskva i Ankara aktivno politiziraju političke i etničke tenzije na Balkanu. Tursko i rusko političko, vojno i obavještajno prisustvo ne proteže se samo na zemlje bivše Jugoslavije, već čak i Bugarsku i Grčku. Raspoloženje javnog mnijenja mijenja se na način koji treba zabrinuti Zapad. Gallup je nedavno proveo istraživanje pitajući ljude kojoj bi se vojnoj sili trebala njihova zemlja obratiti u slučaju sukoba. Ne mali broj Srba, Turaka, Bugara, ali i ogromna većina Grka odgovorili su - Rusiji! A Turska, Bugarska i Grčka, članice su NATO-a. Srbija, pak, želi članstvo u EU - napisao je Krastev.
 
On navodi i da nije čudo da su prošle sedmice čelnici 28 država na dnevnom redu svog sastanka imali i upravo situaciju na Balkanu.
 
- Iako je reakcija Unije bila baš na vrijeme, ona je istovremeno i slabašna! Objava da su vrata EU i dalje otvorene za države regiona neće proizvesti neku reakciju. Postoji sve popularnija šala da optimisti vjeruju da će Turska postati članica Unije u vrijeme kada tim blokom bude predsjedavala Albanija, dok pesimisti smatraju da će Albanija ući u EU u vrijeme turskog predsjedavanja.
 
Puno Srba, Albanaca, Makedonaca, Bosanaca sumnjičavo je ne samo o budućnosti svojih država u Evropi, već i o budućnosti same EU - ističe Krastev.
 
U analizi on dalje navodi da su ratna dešavanja, ali i trenutne krize koje gore u balkanskim državama, više od upozorenja.
 
Nova realnost
 

- EU je glavni trgovinski partner Balkana. Ljudi žele ostvariti svoje snove u Njemačkoj ili Italiji, a ne Rusiji i Turskoj. Ali, to nije i neće biti dovoljno da EU zadrži region u svojoj sferi utjecaja. A ni teritorijalni integritet BiH i Makedonije, kao i zamajac u odnosima Kosova i Srbije ne treba uzimati zdravo za gotovo.
 
Nova realnost je da se Evropljani više ne mogu oslanjati na pomoć SAD u osiguranju mira i stabilnosti na Balkanu. Balkan nikada neće biti prioritet Donaldu Trumpu, a njegova administracija neće pohrliti u odbranu Muslimana, kako su to SAD uradile 90-ih godina prošloga vijeka.
 
Nedostatak interesa Vašingtona daje odgovor na pitanje gdje će Moskva - na Baltiku ili na Balkanu -  testirati sposobnost i ranjivost NATO-a. 
 
I baš je to nešto gdje turski predsjednik Erdogan Evropljanima želi održati lekciju - navodi Krastev. 
 
On zaključuje da je naivno ako Evropljani vjeruju da će starim porukama i s još malo novca vratiti utjecaj na Balkanu. 
 
- EU mora biti spremna da Balkan proglasi svojim geopolitičkim prioritetom i da se spremi za politički sukob koji će definirati kao borbu za ili protiv Evrope. Ako to ne uradi, njen će utjecaj ovdje vrlo brzo nestati - zaključio je ovaj analitičar.

 

(Vijesti.ba / Avaz)
 


Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još