Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


15.03.2017. / 16:46h Ljepota i Zdravlje - Svjetska sedmica glaukoma

Na očnoj klinici KCUS-a dobar odziv građana na test na glaukom

Na očnoj klinici KCUS-a dobar odziv građana na test na glaukom
Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se i ove godine u obilježavanje Svjetske sedmice glaukoma.

Specijalistica oftalmologije Sanida Ljaljević s Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je Feni da je tako bio dobar odziv građana na za njih besplatan test na glaukom (bez uputnice i knjižice), koji je organiziran danas u ambulantama te klinike.
 
Pregled se sastojao od mjerenja intraokularnog pritiska (IOP) i pregleda očnog živca. Za svaku pregledanu osobu popunjavan je anketni listić koji će biti analiziran, a oni kod kojih bude ustanovljena sumnja na glaukom bit će pozvani na detaljnu obradu u Kabinetu za glaukom.
 
Glaukom je oboljenje očnog živca s karakterističnim promjenama u vidnom polju, s često povišenim očnim tlakom. Radi se o podmuklom oboljenju, a za njega kažu da je tihi ubica vida zato što, u početku, ne daje nikakve ili daje neznatne simptome. To je neizlječivo oboljenje, ali ga je lakše liječiti što ranije bude otkiven, a tako se prevenira i napredovanje bolesti.  
 
Kabinet za glaukom u okviru Klinike za očne bolesti KCUS-a ima oko 7.000 glaukomskih pacijenata godišnje, a po učestalosti kod nas se javlja u svjetskom prosjeku. 
 
Svjetska sedmica borbe protiv glaukoma obilježava se od 12. do 18. marta, a uposlenici Klinike za očne bolesti KCUS-a i preventivnim pregledima tradicionalno doprinose borbi protiv tog teškog oboljenja.
 
(Vijesti.ba / FENA)