Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


14.03.2017. / 12:46h Ljepota i Zdravlje - Svjetska sedmica glaukoma

Glaukom najvažnije na vrijeme dijagnosticirati i držati pod kontrolom

Glaukom najvažnije na vrijeme dijagnosticirati i držati pod kontrolom
Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se i ove godine u obilježavanje Svjetske sedmice glaukoma.

Specijalistica oftalmologije Sanida Ljaljević s Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je Feni da se preporučuje javljanje građana koji pripadaju grupama rizičnim na glaukom. To su osobe starije životne dobi jer je glaukom bolest starije  dobi, oni koji u obitelji imaju oboljelih od te bolest, dijabetičari, hipertoničari, srčani bolesnici, kratkovide osobe....
 
- Naravno svi se građani mogu javiti, ali prvenstveno oni koji imaju rizik od glaukoma. Osobe kod kojih ustanovimo sumnju na glaukom pozivat ćemo na detaljnu obradu u Kabinetu za glaukom - kazala je.      
 
Glaukom je oboljenje očnog živca s karakterističnim promjenama u vidnom polju, sa često povišenim očnim tlakom. Radi se o podmuklom oboljenju, a za njega kažu da je tihi ubica vida zato što, u početku, ne daje nikakve ili daje neznatne simptome.  
 
- Pacijenti se uglavnom javljaju tek nakon što osjete prve simptome, a to su poremećaji u vidu (ispadi u vidnom polju). Međutim, očni živac i vidno polje već budu dosta oštećeni kad se prvi put jave na pregled - kazala je. Stoga je savjetovala detaljniji pregled očiju već kod pregleda za određivanje dioptrije. Glaukom je neizlječivo oboljenja ali ga je lakše liječiti što ranije bude otkiven, a tako se prevenira napredovanje bolesti.   
 
Kabinet za glaukom u okviru Klinike za očne bolesti KCUS-a ima oko 7.000 glaukomskih pacijenata godišnje, a po učestalosti kod nas se javlja u svjetskom prosjeku.  
 
Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci ističu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i početi   tretman.
 
Svjetska sedmica borbe protiv glaukoma obilježava se od 12. do 18. marta, a uposlenici Klinike za očne bolesti KCUS-a i preventivnim pregledima tradicionalno doprinose borbi protiv tog teškog oboljenja. Za 15. mart  od 12 do 16 sati u Kabinetu za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a najavljen je za  građane besplatan skrining (bez uputnice i knjižice), kao prevencija za borbu protiv glaukoma. Pregled će se sastojati od mjerenja intraokularnog pritiska (IOP), pregleda očnog živca, a najavljeno je i popunjavanje anketnih listića.   
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!