Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


14.03.2017. / 12:37h Ljepota i Zdravlje - Novo istraživanje

Bezglutenska hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Bezglutenska hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2
Većina stručnjaka koji se bave dijetama i ljekari će vam reći da je raznolika prehrana ključ zdravlja. Jedan od trendova koji je posljednjih godina u porastu je bezglutenska hrana.

Ipak, novo istraživanje pokazalo je da su osobe koje izbjegavaju ili ne jedu nikako hranu s glutenom izložene većem riziku za obolijevanje od dijabetesa tipa 2.
U studiji koju su proveli naučnici s Harvarda analizirani su 30-godišnji zdravstveni podaci ukupno 200.000 učesnika. Prema rezultatima, koji su predstavljeni jučer, osobe koje su ograničile unos glutena ili uopće nisu konzumirali hranu s glutenom imaju 13 posto veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2.
 
"Željeli smo otkriti da li konzumiranje glutena utječe na zdravlje ljudi koji nemaju zdravstvenih problema zbog kojih bi trebali izbjegavati gluten. Bezglutenska hrana često ima manje probavnih vlakana i drugih mikronutrijenata zbog čega je manje hranjiva, a često i skuplja", rekao je doktor Geng Zong iz Škole javnog zdravstva Univerziteta Harvard.
 
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama. Naučnici naglašavaju da su na gluten zaista netolerantne jedino osobe koje boluju od celijakije.
 
Naučnici s Harvarda su u ovoj studiji koristili podatke istraživanja pod nazivom Nurses’ Health Study, gdje je blizu 200.000 osoba svake dvije do četiri godine odgovaralo na pitanja u vezi sa ishranom.

 

(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!