13.03.2017. / 23:24h Intervjui - Aleksandar Popov za Vijesti.ba

Na samitu premijera u Sarajevu treba razgovarati o otvorenim pitanjima u regiji

Na samitu premijera u Sarajevu treba razgovarati o otvorenim pitanjima u regiji
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov u razgovoru za Vijesti.ba naglašava da bi sastanak premijera država Zapadnog Balkana, koji je zakazan za četvrtak u Sarajevu, mogao doprinijeti smanjenju tenzija u regionu. Međutim, navodi da bi se tom prilikom prvenstveno trebalo razgovarati o otvorenim pitanjima.

Mislim da bismo tek tada otvorili pravu priču i u tom slučaju ne bi bilo ovih prepucavanja, nego bismo korak po korak rješavali pitanja - od onih tehničkih, granica, sukcesije, pa do procesuiranja ratnih zločina, kaže Popov za Vijesti.ba.  

VIJESTI.BA: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH biće domaćin premijerima zemalja Zapadnog Balkana. Šta možemo očekivati od ovog skupa, u kontekstu aktuelnih dešavanja i turbulencija u regionu, ali i nedavne zapadnobalkanske turneje visoke predstavnice EU Federike Mogerini? 

POPOV: Tokom posjete regionu, visoka predstavnica EU Federika Mogerini vidjela je da je situacija dramatična i da je na ivici dramatičnih događaja. Sastanak u Sarajevu može da dovede do toga da se EU definitivno uvjeri u namjere lidera regiona, ali i da iznese šta EU može da uradi kako bi se stanje stabilizovalo. Mislim da je ovo drugo daleko važnije.

Region posjećuju čelnici EU, poput Johanesa Hana i Federike Mogerini, međutim, nakon toga imamo zaključak sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u kojem se kaže da se Zapadnom Balkanu mora posvetiti veća pažnja, te da će EU biti učestalije prisutna u regionu. Međutim, to nije dovoljno. Koliko godi da su evropski zvaničnici prisutni u ovoj regiji, ako ne postoji plan mjera za stabilizaciju stanja u regionu, onda to ničemu dalje ne vodi. 

Ovo može biti možda međukorak da se sačini neki plan za region. No, nevolja je u tome što je sama EU suočena sa unutrašnjom krizom. Vidimo da postoji mnogo disonantnih tonova. Od samita, koji bi trebalo uskoro da bude održan, EU očekuje da ona doživi svoju rekonstrukciju. Nakon toga, ona neće ličiti na ovu uniju koju sada znamo. 

VIJESTI.BA: Može li sastanak u Sarajevu, koji je zakazan u četvrtak, doprinijeti stabilizaciji prilika u regionu, odnosno smanjenju tenzija? 

POPOV: Može doprinijeti privremenom smanjenju tenzija. Međutim, sve napetosti koje imamo u regionu biće primirene do naredne prilike. Dakle, ako nema sistemskog rješenja za dva latentna bolesnika na Balkanu, a to su BiH i Makedonija, imaćemo samo primirje do naredne krize, koja će biti samo na višem stepenu, pa će onda ponovo biti upozorenja da takva kriza može izazvati požare itd. 

Ukoliko ne postoji jasan plan za BiH o tome kako da se ide korak dalje u konsolidaciji ove države, a ja mislim da je to moguće jedino jačanjem centralnih institucija, a da entiteti imaju nivo ovlaštenja koje imaju regioni, žargonski rečeno, džabe smo krečili. Dakle, morate izaći sa jasnim planom šta se namjerava sa BiH - da li da se ide u pravcu konsolidacije i da li je to uopšte moguće nakon niza godina koje su propuštene da se to uradi ili će se pak ići u pravcu disolucije koja sada djeluje, a to je da se možda stvori i treći entitet i da se od BiH stvori labava ili čvršća konfederacija. 

VIJESTI.BA: Najveća pažnja javnosti fokusirana je na dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Sarajevo. On je najavio da za sastanak kvalifikuje čitav niz tema, poput putne infrastrukture, komunikacija i carinske unije, koje se tiču budućnosti u kojoj ne bi "smijelo više da bude iznenađenja i neprijatnih stvari".

POPOV: Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Vučić je na tragu Berlinskog procesa, koji insistira na tome da to bude nešto što je zajedničko i što povezuje region, te da se na taj način prevazilaze druge suprotnosti. Međutim, izostaje ono što je bilo upozorenje iz Beča. 

Naime, kada je u okviru Berlinskog procesa, pretprošle godine održan samit u Beču, tada je uz infrastrukturne projekte delegirano i rješavanje otvorenih pitanja između zemalja regiona. Upravno je to taj zapaljivi materijal koji se stalno koristi i zloupotrebljava za unutrašnje političke svrhe i koji je doveo do ove usijane situacije. Činjenica je da u regionu postoji gomila otvorenih pitanja. 

Smatram da o infrastrukturnim projektima treba da govore stručnjaci, a otvorena pitanja su političke prirode i o njima bi se prevashodno trebalo govoriti na samitu. Mislim da bismo tek tada otvorili pravu priču i u tom slučaju ne bi bilo ovih prepucavanja, nego bismo korak po korak rješavali pitanja - od onih tehničkih, granica, sukcesije, pa do procesuiranja ratnih zločina. 

VIJESTI.BA: Aktuelno pitanja je i odnosi BiH i Srbije nakon što je predat zahtjev za reviziju presude. Međunarodni sud pravde u Hagu ga nije prihvatio. Očekujete li da će ovo biti jedna od tema sastanka premijera u Sarajevu? 

POPOV: Mislim da neće. Generalno, mislim da je revizija jedna od situacija u kojoj bh. političari, bez obzira na to iz kojeg naroda dolaze, pokušavaju da upišu neki politički poen sebi u prilog. To je radio i Milorad Dodik sa referendumom, to, doduše, daleko blaže radi Dragan Čović sa pričom o trećem entitetu. Smatram da je i revizija dio bh. igara. 

Smatram da bi bilo neuporediv bolje da se govori o suštinskim odnosima i o tome kako da se spriječi manipulacija od strane stranačkih lidera i predstavnika konstitutivnih naroda, nego da se bavimo pojedinačnim slučajevima, gdje je očigledno riječ o manipulacijama.

VIJESTI.BA: Vučić u Sarajevo dolazi u toku svoje kampanje za predsjedničke izbore. Možemo li tumačiti njegov dolazak i iz tog ugla?

POPOV: Vučić se na ovaj način predstavlja kao čovjek koji odlučuje o ratu i miru. On šalje u regionu miroljubive poruke o tome da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava Srbe, a kada je riječi o BiH i RS, ali isto tako da će učiniti sve da se obezbijedi mir u regionu, te da BiH ostane jedinstvena država. U tom smislu, on se relativno konzistentno ponaša.

S druge strane, Srbija ima druge probleme. Prvenstveno pitanje Kosova - pokušaja da se stvori vojska Kosova i najave Kosova da će prekinuti pregovore u Briselu dok Haradinaj ne bude oslobođen. U ovom slučaju, dakle, BiH nije tema predizborne kampanje u Srbiji. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još