Sarajevo 9 °C Subota 17.03.


13.03.2017. / 21:24h Dobar - Komentar na Čovićev stav o reziviji presude

Anto Nobilo

Anto Nobilo
Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo komentirao je izjave Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, o mogućem pokretanju tužbe BiH protiv Hrvatske, zbog čega navodno nije podržao zahtjev za revoziju presude protiv Srbije.

Čović je izjavio da se nije opredjeljivao u vezi zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije jer bi bio siguran da bi predstavnici Bošnjaka pokrenuli tužbu protiv Hrvatske pred istim sudom u slučaju negativne drugostepene presude protiv šest nekadašnjih dužnosnika takozvane Herceg-Bosne.
 
Da li postoji mogućnost ovakvog procesa kao što je pokrenut protiv Srbije i Crne Gore i šta bi se moglo dokazati, bilo je pitanje na koje je odvjetnik Nobilo decidirano odgovorio:

-Genocid koji je bio podloga za tužbu BiH prema Srbiji, u odnosu na Hrvatsku, ne može se koristiti jer nikada nije došlo u pitanje da je bio izvršen genocid nad Bošnjacima u BiH od strane ili hrvatske vojske ili HVO-a pa čak ni u bilo kojoj presudi Haškog tribunala genocid ni na koji način nije spomenut.

Ne bi se mogla podići tužba pred Međunarodnim tribunalom u Hagu zbog genocida protiv Hrvatske jer to nema nikakve podloge. Šestorici, kojima se sudi u ovom trenutku, oni nisu optuženi za genocid - rekao je advokat Nobilo i dodao da Čovićev argument nije uvjerljiv.
 
Na pitanje ukoliko se dokaže udruženi zločinački poduhvat kroz pravomoćnu presudu u predmetu Prlić i ostali, da li je moguća tužba države BiH protiv Hrvatske, Nobilo je rekao:
 
-Mislim da se Hrvatska može tužiti kao država ali samo pred hrvatskim sudom. Međutim, mislim da nije to bit, da li je bio udruženi zločinački poduhvat ili ne. Puno je bitnije da li su se ta kaznena djela odvijala u okviru međunarodnog oružanog sukoba ili ne. Imamo niz presuda u Hagu gdje je utvrđen međunarodni oružani sukob i ako bi ta činjenica bila potvrđena od strane Žalbenog vijeća haškog tribunala došli bi u situaciju da bi mogli zaključiti da je Hrvatska bila na neki način direktno ili indirektno preko svojih ispostava u HVO agresor u BiH i da je na terenu BiH u tom agresivnom ratu napravila određenu štetu. Tada bi se stvorila određena pravna situacija gdje bi BiH mogla potraživati naknadu štete od Hrvatske, ali ne u obliku kako je išla BiH protiv Srbije prema Međunarodnom sudu u Hagu - odgovorio je Nobilo.

 

(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak