Sarajevo 9 °C Subota 17.03.


12.03.2017. / 17:44h Dobar - Počistili smo sve budžake!

Dalida Burzić

Dalida Burzić
Glavna sarajevska kantonalna tužiteljica je kazala da je, kada je 2015. godine došla na čelo Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zatekla 294 predmeta za koja je utvrđeno da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić na čelu, u 2016. godini je smanjilo i broj predmeta koji su završeni zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja i to čak za 58 posto.

„Tužilaštvo Kantona Sarajevo je riješilo problem zastara i nema ih više na način kako je to prije bilo“, kazala je Dalida Burzić za „Oslobođenje“.

Na pitanje novinara da pojasni “kako je to ranije bilo”, glavna tužiteljica je kazala da se ranije dešavalo da su tužioci krili zastaru u ormaru i da je nisu smjeli iznijeti.

„Svaka zastara ide u Ured disciplinskog tužioca i utvrđuje se da li je kriv tužilac. Sve budžake smo počistili, da se zna kakvo nam je stanje. Prošli mjesec smo imali dvije zastare, a u drugoj polovini prošle godine je bilo svega 16 zastara“, izjavila je tužiteljica Burzić.

Glavna tužiteljica Burzić je za Oslobođenje kazala da je, kada je 2015. godine došla na čelo Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zatekla 294 predmeta za koja je utvrđeno da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja. Godinu ranije takvih predmeta je bilo 145.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH su pojasnili da su sudovi i tužilaštva dužni, na osnovu instrukcija VSTV-a BiH, da dostavljaju informacije o krivičnim i prekršajnim predmetima u kojima je nastupila zastara.

VSTVBiH prosljeđuje ove izvještaje Uredu disciplinskog tužioca. Ukoliko postoje dokazi da su zastare nastupile zbog propusta postupajućih sudija i tužilaca, Ured pokreće disciplinske postupke protiv odgovornih nosilaca pravosudnih funkcija.

U 2015. godini, devet disciplinskih tužbi, odnosno trećina ukupno podnesenih tužbi, podneseno je upravo iz ovih razloga. U 2016. se sedam podnesenih tužbi odnosilo na zastare koje su nastupile u sudovima ili tužilaštvima, naglasili su iz VSTV-a.

 

(Vijesti.ba / SB)

Podijeli ovaj članak