11.03.2017. / 17:31h Komentari - Bivši portparol Haškog tribunala

Refik Hodžić: Dosta laži i obmana

Refik Hodžić: Dosta laži i obmana
Refik Hodžić, direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu u Njujorku te bivši portparol Haškog tribunala, izjavio je jučer da istraga o aferi koja se odnosi na zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ne može i ne smije biti ograničena na Sakiba Softića.

- Treba utvrditi ko je sve ustvari učestvovao u ovome. Radi se o i ogromnom novcu koji se vrtio oko "revizije". Šta se sada događa s tim novcem, ko ga je trošio i na šta, ko je sve ove godine dobijao novac za "implementaciju presude Suda"? To sve mora izaći na vidjelo, da bi se preuzela odgovornost za nešto što je najkatastrofalniji potez kada se radi o bilo kakvim šansama da se utvrdi odgovornost za zločine Srbije u BiH - rekao je Hodžić.

On je prokomentirao i izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović da je Međunarodni sud pravde u Haagu prekršio Pravilnik i Statut u donošenju odluke po zahtjevu BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

- Bakire Izetbegoviću, Sud nije prekršio svoja pravila, ni Statut. Sud vam je još prošle godine poslao pismo da treba nova odluka pošto je revizija novi postupak. Dosta laži i obmana. Dosta ponižavanja žrtava i naroda, dovoljno smo svi poniženi ovom blamažom. Ako nemate hrabrosti da preuzmete odgovornost, makar šutite - poručio je Hodžić na svom Facebook profilu.

Govoreći o tome da je Sud u maju prošle godine obavijestio Softića da mu je potrebna nova odluka Predsjedništva za pokretanje postupka revizije, Hodžić je rekao da je to potvrda da je Izetbegović znao da ovaj zahtjev koji podnosi nema šanse da prođe ni registrara.

- Lagali su sve vrijeme, svjesno i planski išli u destrukciju iako su znali da nema šanse za uspjeh - naveo je Hodžić.

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala.

(Vijesti.ba)