Sarajevo -7 °C Ponedjeljak 26.02.


11.03.2017. / 16:36h Loš - Po vrijednosti pasoša

BiH na 85. mjestu

BiH na 85. mjestu
Prema najnovijem izvještaju kosultantske kuće Nomad Capitalist po svim parametrima Švedska ima najbolji pasoš na svijetu, zbog čega državljani te zemlje uživaju pogodnosti koje u mnogim zemljama ne postoje.

Švedski državljani imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje, plaćene godišnje odmore i zbog svega toga Švedska ima najpoželjniji pasoš na svijetu, prenosi Independent.
 
Paosši zemalja se rangiraju na osnovu analize kada su u pitanju bezvizni režim, građanske slobode, oporezivanje, globalni ugled i još mnogo toga.
 
Od 199 zemalja, koliko je analizirano u istraživanju Nomad Capitalista Švedska je na broju 1, Velika Britanija je tek 16, SAD nisu ni među 30 zemalja, a od zemalja regije najbolje kotira Slovenija koja je na 35. mjestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73. a BiH 85.
 
Naša zemlja ima bezvizni režim sa 101 zemljom, a ugovor o dvojnom državljanstvu s 30 zemalja.
 
Studija je pokazala da Šveđani imaju bezvizni režim sa 176 zemalja svijeta, a imaju mogućnost da rade u inostranstvu bez toga da moraju platiti porez u svojoj zemlji. Također, dobili su najviše ocjene u pogledu ličnih sloboda, zatim sloboda medija i još mnogo toga.
 
.


(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak