Sarajevo -7 °C Ponedjeljak 26.02.


11.03.2017. / 16:32h Dobar - Za jedinstvenu BiH

Krešimir Zubak

Krešimir Zubak
"Ako je tačno ono za što se, navodno, zalažu HNS i HDZ, ispalo bi da treći entitet obuhvata općine u kojima Hrvati nemaju većinu, kao što je, recimo, Jajce, ili Travnik Izvan tog trećeg entiteta bilo bi oko 35 posto Hrvata Bosne i Hercegovine, a teritorij na kojem bi bili oni smanjio bi se za deset posto.

Treći entitet nije rješenje koje bi Hrvatima u BiH osiguralo ravnopravnost",  rekao je Krešimir Zubak, advokat, i sudionik najvažnijih događaja koji se tiču aktuelne BiH (Wašingtonski sporazum, Daytonski sporazum) na današnjoj konferenciji Hrvatskog narodnog vijeća u BiH koja se održava u Sarajevu, a čija je tema Političko-pravni aspekti ustavnog položaja Hrvata u BiH.

Zubak se, istupivši kao prvi uvodničar na skupu, a ne želeći prije toga davati izjave za medije, osvrnuo i na stav predstavnika Republike Hrvatske u Parlamentu Evrope, prilikom nedavnog donošenja rezolucije o federalizaciji BiH.
 
"Oni su davali neodređene izjave, kada je u pitanju treći entitet, ali njihove izjave inkliniraju upravo takvom rješenju", upozorio je Zubak, koji poručuje:
 
"Ako bi Hrvatska stala iza tog rješenja onda bi to bila vrlo loša poruka prema Bosni i Hercegovini, i bila bi potpuno oprečna njihovim tvrdnjama o tome da podržavaju cjelovitu BiH", istakao je Zubak, čiji je stav nedvosmislen:

"Treći entitet bi bio uvod u disoluciju BiH, a interes nas Hrvata je cjelovita Bosna i Hercegovina."

 

(Vijesti.ba / Oslobođenje)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak