Sarajevo -7 °C Ponedjeljak 26.02.


09.03.2017. / 20:30h Dobar - Zajedničke sjednice vlada svakih šest mjeseci

Cvijanović i Novalić

Cvijanović i Novalić
Vlade bh. entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine imaće svakih šest mjeseci, a najmanje jednom godišnje, zajedničku sjednicu jer postoji niz otvorenih pitanja, zaključeno je na drugoj zajedničkoj sjednici vlada koja je danas održana u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci.

Na dnevnom redu bila je Informacija o realizaciji obaveza iz Reformske agende za BiH za period 2015-2018 godina i pisma namjere, Informacija o aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije, Informacija o putnim komunikacijama, kao i metodologija održavanja budućih zajedničkih sjednica i način utvrđivanja dnevnih redova.
 
Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, istakla je da su kada je u pitanju Informacija o aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije, dogovoreno i definisano da će vlade intenzivirati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i raditi na usaglašavanju zakonskih rješenja i propisa.

"Vlada RS i Vlada FBiH uputiće prijedlog Savjetu ministara BiH za uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu", rekla je Cvijanović i dodala da će tražiti i da se obezbjedi kontrola prometa lož ulja na benzinskim stanicama u Brčko distriktu.
 
Na temu putnih komunikacija razgovarano je o svim važnim projektima a predstavnici vlada dali su podršku i projektima koji se realizuju i koji će se realizovati i služiti za povezivanje između entiteta, kao i BiH na regionalnom planu.
 
"Najavljeni veliki projekat povezivanja Beograda i Sarajeva preko brze ceste, svakako će zahtjevati veći angažman ministarstava, kao i saradnju sa Savjetom ministara", rekla je Cvijanović.
 
Istakla je da je bilo govora i o mogućim trasama i otvoreno je nekoliko mogućnosti.
 
"Moramo da sačekamo studije izvodljivosti, analize, pa da izaberemo najjeftinije i najisplativije rješenje", kazala je ona.
 
U toku rasprave o tekućim pitanjima premijeri su dali podršku ministarstvima da ubrzano rješe problem razmjene matičnih i zemljišnih knjiga u entitetskim pograničnim opštinama.
 
"Tragično je da smo taj problem rješili sa susjednim zemljama, a nismo u BiH", rekla je Cvijanović.
 
U oblasti ppljoprivrede dogovoreno je da se ide na što veći stepen harmonizacije propisa.
 
"Definisali smo opredeljenje da se traže ujednačeni mehanizmi podsticaja u oba entiteta, te da se ubrzano radi i kada je u pitanju identifikacija parcela", rekla je premijerka RS i dodala da je spoljnotrgovinska politika nešto u okviru čega treba da se bave i zaštitom domaće proizvodnje.
 
Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da su u okviru Informacije o realizaciji obaveza iz Reformske agende za BiH za period 2015-2018. godina i pisma namjere izložili šta su uradili, šta će uraditi i kakve to efekte proizvodi.
 
Konstatovano je da se realizacija kreće različito po entitetima, a realizovano je od 40 do 60 odsto obaveza.
 
"Raspravljali smo o pismu namjere i imamo još tri mjere akcize, depozitni fond na nivou BiH i u FBiH zakon o osiguranju i potpisati ugovor sa agencijom za dubinsku analizu telekoma", rekao je Novalić.
 
On je istakao da je zaključeno i da su potrebne zajedničke sistemske sjednice vlada jer postoji niz otvorenih pitanja koje treba da zajedno rješavaju.
 
"To govori da smo na pravom putu, da smo dobre odnose zamjenili kvalitetnijom vrstom odnosa, a sve to vodi samo jednom, kvalitetnijem životu građana, onome što je glavno za naše društvo", rekao je Novalić i naglasio da ovakvi sastanci čine i relaksaciju napetih političkih prilika.
 
Odgovarajući na pitanja novinara Novalić je istakao da se o akcizama vode tehnički razgovori, ali da vjeruje da će u narednim sedmicama doći do rješenja.
 
Odbijanje zahtjeva za reviziju predsude po tužbi BiH protiv Srbije Cvijanovićeva je rekla da je to sud definisao u obrazloženju, odnosno da nije u pitanju rezultat institucionalnog djelovanja. Novalić je rekao da ne komentariše sudske presude.
 
Zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH prethodili su bilateralni sastanci ministara u Vladi RS i ministara u Vladi FBiH, prenosi  Anadolija.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak