11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.03.2011 / 18:34 Kultura - Saradnja nacionalnih biblioteka BiH i RS-a

Saradnja nacionalnih biblioteka BiH i RS-a

Saradnja nacionalnih biblioteka BiH i RS-a
O saradnji na realizaciji tekućih i planiranju budućih projekata razgovarali su Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUBRS), i Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH). Poseban akcent stavljen je na ostvarivanju NUBBiH-ovog projekta ''Vodič kroz specijalne biblioteke...

... BiH'', koji podrazumijeva zajedničku saradnju radi upotpunjavanja slike o stanju bibliotekarstva u BiH.

Inače, ova posjeta je nastavak dosadašnjih aktivnosti u ovoj oblasti, jer je prije tri godine NUBBiH, uz aktivno učešće NUBRS, pripremio i izdao „Vodič kroz javne biblioteke u BiH“, a prije dvije godine „Vodič kroz visokoškolske biblioteke u BiH“.

Prilikom posjete  bilo je riječi o popularizaciji Memorijalne nagrade ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), za dječiju književnost.
Nominator autora i djela iz BiH za ovu prestižnu nagradu je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, koja je ovih dana uputila obavještenje svim nadležnim subjektima, uključujući i biblioteke u BiH da daju konkretan doprinos u predlaganju kandidata za Nagradu Astrid Lindgreen, poštujući i čitanost pojedinih pisaca dječije književnosti u njihovim sredinama, saopćila je NUBBiH.


(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo