Sarajevo -7 °C Ponedjeljak 26.02.


07.03.2017. / 23:08h Loš - Nije htio precizno odgovoriti

Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak
Nakon što su regionalni mediji jučer prenijeli izjavu slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, da su “dvije države Zapadnog Balkana pred raspadom, a tri u dubokoj krizi“, TV1 je za pojašnjenje danas pitala Lajčaka.

Slovački ministar i bivši visoki predstavnik u BIH, nije htio precizno odgovoriti na koje je države mislio te je pojasnio da izjava nije precizno prenesena.
 
“Kao prvo: gospodin Lajčak nije rekao da su dvije države „pred raspadom“, nego da su „na ivici raspada“. U  smislu da unutrašnje tenzije i centrifugalne tendencije u njima predstavljaju ozbiljnu prijetnju njihovoj stabilnosti“, rečeno je za TV1 u njegovom uredu.
 
Dodaju da se taj stav temelji na svom svakodnevnom praćenju situacije u regionu kao i da na mnogobrojnim kontaktima sa političarima i ekspertima na Balkanu i na poznavanju tamošnjih prilika.
 
Na pitanje kakva je i kolika uloga Miroslava Lajčaka bila u procesima na Zapadnom Balkanu, prvo jer je obnašao funkciju visokog predstavnika, a sada je ministar vanjskih poslova zemlje članice EU, po pitanju situacije u BiH, odgovoreno je:
 
“Ministar vjeruje u evropsku perspektivu regiona, borio se za to dok je bio službeno u BiH i bori se za to i na svojoj današnjoj dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke, jer po njemu to je najbolji način riješavanja situacije u regionu“, rečeno je za TV1.
 
Dodaju i da se Lajčak sprema da preuzme funkciju predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN-a u septembru ove godine, tako da špekulacije o njemu kao specijalnom izaslaniku EU za Zapadni Balkan nemaju osnova, niti se takva funkcija priprema.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak