Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


07.03.2017. / 15:56h Zanimljivosti - Uskoro lansiranje male kutije

NASA pravi najhladnije mjesto u kosmosu

NASA pravi najhladnije mjesto u kosmosu
Mala kutija koja će uskoro biti lansirana na Međunarodnu svemirsku stanicu postaće najhladnije mjesto u univerzumu.

U kutiji opremljenoj laserom, vakuumom, posebnom komorom i elektromagentnim “nožem” koji poništava energiju čestica gasa, temperatura će se spustiti do tačke 100 miliona puta niže od one koja vlada u dubinama svemira.
 
Kad se atomi gasa ohlade u kutiji, ući će u karakteristično stanje superfluida, odnosno Boze-Ajnštajnovog kondenzata.
 
U tom stanju, kondenzati su “suprfluidi” sa nultom viskoznošću. To omogućava atomima da se kreću bez trenja, kao da svi čine jednu povezanu supstancu. U takvim uslovima, mogu da se posmatraju više kao talasi, nego kao čestice.
 
Međutim, takve temperature još nisu postignute, što će se promijeniti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
 
Svemirska agencija nikad nije stvorila niti posmatrala takvo stanje u svemiru, a na Zemlji je zbog prisustva gravitacije bilo primjetno na samo djelić sekunde.
 
U mikrogravitaciji na Svemirskoj stanici ti atomi će moći da zadrže stanje superfluida mnogo duže, što će naučnicima omogućiti da posmatraju njihovo ponašanje.
 
“Ako biste vodu u stanju superfluida provrtiti u čaši, ona bi se vrtila zauvijek”, kaže Anita Sengupta iz JPL laboratorije.
 
“Nema viskoznosti da je uspori i rasporedi kinektičku energiju. Kada bismo bolje razumjeli fiziku superfluida, mogli bismo da naučimo da ih koristimo za efikasniji prenos energije”.
 
Pet timova sprovodiće eksperimente u laboratoriji, a učestvovaće i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku 1995. koji su prvi stvorili Boze-Ajnštajnov kondenzat.
 
(Vijesti.ba / b92)

 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!