Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


07.03.2017. / 11:49h Zanimljivosti - Teški pet kg

Hirurzi s Tajlanda iz želuca kornjače izvadili blizu 1.000 kovanica

Hirurzi s Tajlanda iz želuca kornjače izvadili blizu 1.000 kovanica
Tajlandski veterinari izvadili su blizu hiljadu novčića iz kornjačina želuca, što se smatra prvom takvom operacijom u svijetu.

Petero hirurga s bangkoškog veterinarskog fakulteta šest su sati operirali kornjaču Omsin, 25-godišnju veliku želvu. Iz njenog želuca izvadili su 915 novčića ukupno teških pet kilograma.

Vjeruje se da bacanje kovanica u fontane donosi sreću, a u bazene s kornjačama i dugovječnost, pošto su te životinje po tome poznate.

Omsin je na operaciju u Bangkok dopremljena iz 120 kilometara udaljenog Sriracha gdje je živjela u uzgajalištu kornjača otvorenom za posjetitelje, prenosi Hina.

Tamošnji su veterinari primijetili da kornjača pliva postrance i ne koristi se lijevom nogom.

"Prvo smo mislili da je riječ o nekoj paralizi, ali rendgen i CT pokazali su da u želucu ima golemu količinu predmeta", kazala je veterinarka Nuntarika Chansoe.

"Bila je to teška i zahtjevna operacija. Nakon što smo izvadili novčić po novčić, postalo je očito da kornjača lakše diše", rekao je jedan od hirurga Pasakorn Briksawan.

Omsin će nakon oporavka biti puštena u okean.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!