8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

02.03.2017 / 15:25 Politika - Parlament FBIH

Dom naroda odobrio Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija

Dom naroda odobrio Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija
Foto: Vijesti.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu.

Nacrt je delegatima obrazložio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, a delegat Mirko Batinić rekao da je ovaj zakon u podijeljenoj nadležnosti Federacije i kantona, zbog čega treba zatražiti i mišljenje kantonalnih skupština. 
 
Ranije je ministar Čampara za Fenu izjavio da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prijevoza opasnih materija u Federaciji BiH.
 
Zakon uređuje uvjete za prijevoz opasnih materija u cestovnom, željezničkom, zračnom i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima. Propisuje obavezni odgovarajući certifikat bez kojeg ne bi bilo moguće prevoziti eksplozivne materije.
 
Također, uređuje dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje učestvuju u prijevozu opasnih materija, uvjete za ambalažu i vozila.
 
- Donošenje zakona je obaveza koja proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama Evropske unije. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi - istakao je Čampara.
 
Zakon je, kako dodaje, neophodan na području Federacije jer na državnom nivou ne postoji, dok je donesen u Republici Srpskoj.
 
- Za provođenje ovog zakona u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prijevoz opasnih materija i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršilaca) i ta sredstva su već utvrđena i planirana budžetom Federacije BiH - dodao je Čampara u izjavi za Fenu.
 
Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije  od 500 do 50.000 KM u zavisnosti od počinioca i vrste počinjenog prekršaja.
 
Do sada je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prijevoz opasnih materija.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo