11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

22.02.2017 / 08:54 BiH - BH MAC

BiH neće biti očišćena od mina do 2019. godine

BiH neće biti očišćena od mina do 2019. godine
Ilustracija / Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina neće biti očišćena od mina do 2019. godine, kako je to planirano, jer nema dovoljno novca za operacije humanitarnog deminiranja, poručeno je iz Centra za uklanjanje mina BH MAC, piše danas Dnevni avaz.

U BH MAC-u dodaju da se s tim problemom ne suočava samo BiH nego još desetak zemalja u svijetu, među njima i Hrvatska, koja je članica EU i ima sredstva. No, situacija u BiH je najteža.

- Do sada je tek polovično realizovana Strategija „BiH bez mina do 2019". Toliko smo imali novca. Riječ je o oko 330 miliona KM u sedmogodišnjem periodu, ali dosta je i nedostajalo. Država je bila dužna obezbijediti dodatnih oko 200 miliona. U tome se nije uspjelo, zbog loše ekonomske situacije i drugih prioriteta. Nažalost, nijedne godine nisu izdvajana sredstva s namjenom za deminiranje niti je obezbijeđen kredit - kazao je Tarik Serah, šef Odsjeka za upravljanje protuminskim akcijama.

Sada se nade ulažu u novi plan, pa bi, ako bude osigurano oko 350 miliona KM, bilo realno da posljednja mina bude uklonjena do 2025. godine.

Šerah zato napominje da je u toku izrada nove strategije koja će umanjiti troškove deminiranja.

- U saradnji sa EU radimo na novim projektima, tražimo nove metode i u završnoj smo fazi. Troškovi su smanjeni za oko 30 miliona godišnje - istakao je Serah, prenosi Avaz.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo