17.02.2017. / 20:15h Politika - Denis Zvizdić za TV1

U fokusu Međunarodne sigurnosne konferencije je i situacija na zapadnom Balkanu

U fokusu Međunarodne sigurnosne konferencije je i situacija na zapadnom Balkanu
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić učestvuje na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu. Zvizdić je među 500 vodećih svjetskih političara koji će raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima u transatlantskim odnosima i NATO-u, te sigurnosnoj i odbrambenoj saradnji unutar EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je u Dnevniku TV1 istakao da su dojmovi s konferenecije jako dobri, te da se radi o međunarodno etabliranoj konfedernciji s tradicijom dugom 53 godine i koja okuplja najznačajnije ličnosti iz svijeta politike, struke i biznisa. 

"Činjenica da će se sutra na konferenciji obratiti njemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsjednik SAD, generalni sekretar UN, generalni sekretar NATO-a i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini, govori o kvalitetu i autoritetu. U fokusu su sigurnosna  pitanja, a na neki način i sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu u svjetlu daljeg proširenja EU i NATO-a. To je bila jedna o tema mog razgovora s komesarom EU za proširenje Johannesom Hahnom. Razgovarali smo o evropskim integracijama, upoznao sam ga stepenom realizacije odgovora na upitnik. Razgovarali smo i o ukupnoj regionalnoj saradnji, čime je zadovoljan", poručio je Zvizdić. 

zvizdic-hahn-cms

Istakao je premijer i da komesar Hahn kreiranje dobrih odnosa vidi kao jedan od najboljih modela kako riješiti aktuelna pitanja, ali i kako unaprijediti ekonomsku saradnju i zapadni Balkan pretvoriti u jedinstveno tržište koje može biti atraktivno stranim investitorima.

Zvizdić će se sutra sastati s komesarkom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini i određenim brojem ministara vanjskih poslova i premijera koji prisustvuju Konferenciji. 

(Vijesti.ba)