17.02.2017. / 19:30h BiH - Rasim Muratović

Smisao zahtjeva za reviziju je u utvrđivanju istine

Smisao zahtjeva za reviziju je u utvrđivanju istine
Smisao zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu je u utvrđivanju istine o ulozi tadašnjeg režima Jugoslavije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima, jedan je od zaključaka koji su doneseni danas na savjetovanju održanom u organizaciji Fondacije “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović izjavio je na pres-konferenciji da je Institut deset godina radio na prikupljanju dokaza koje su ponudili ekspertnom timu koji već godinu intenzivno radi na pripremi revizije.

Zaključeno je da je to moralna i pravna obaveza i pitanje pravde koje se ne može osporavati političkim razlozima.

Također, 50-ak učesnika savjetovanja prihvatilo je zaključak da je revizija izraz obaveze prema žrtvama genocida i nastojanja da se utvrđivanjem istine osiguraju pretpostavke za obnavljanje međunacionalnog povjerenja i temelja za trajan mir, dobrosusjedske odnose i saradnju u regionu.

Jednoglasno je usvojeno da učesnici podržavaju stav agenta i ekpertnih timova i da su stečeni uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još