Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.


17.02.2017. / 15:22h Politika - Minhen

Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji

Denis Zvizdić prisustvuje  53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dr. Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu.

Na konferenciji  sudjeluje oko 500 vodećih svjetskih političara,  koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom. U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili  ministrica odbrane  SR Njemačke Ursula fon der Lajen i ministar odbrane SAD James Mattis.

zvizdic-minhen2

Denis Zvizdić i Wolfgang Ischinger
 
Na konfereciji su, između ostalih,  prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada.
 
Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda, Bill Gates i osnivač organizacije ONE I pjevač  Bono Vox.
 
Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju I vode bilateralne razgovore.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!