Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.

17.02.2017. / 14:41h Događaji / Promo - Zijah Rifatbegović, šef hirurgije na UKC Tuzla

Uz Hrvatsku i Sloveniju BiH najozbiljniji partner za razvoj transplantacijske medicine u regiji

Tranplantacije organa u BiH su rijetkost, a kada se rade, onda su to transplantacije bubrega, rožnjače i koštane srži. No, ova priča se počinje mijenjati kada 1999. godine UKC Tuzla počinje sa realizacijom transplantacionog programa. Ubrzo ovaj klinički centar postaje lider kada je riječ o transplantaciji bubgrega, a danas je ovo jedini klinički centar u BiH koji radi transplantacije jetre.

Pacijenti zahvale za nastavak života nerijetko upućuju upravo njemu. Doktoru Zijahu Rifatbegoviću, šefu hirurškog tima za transplantacijsku hirurgiju UKC Tuzla. No, zasluge nikada ne pripisuje isključivo sebi, već timu vrsnih stručnjaka. Na četvrtoj godini Medicinskog fakulteta u Tuzli zatiče ga rat u BiH. Iako je mogao studirati bilo gdje u svijetu ostaje u BiH. Prva iskustva stiče upravo u ratnoj bolnici Kalesija. 
 
"Tada smo jednostavno morali biti na visini zadatka i počeli smo sazrijevati prije vremena. Na licima nam se vidjelo da smo puno stariji nego što bi to neko rekao kad bi nas ovako pogledao. U jednom danu dobijete nekoliko desetina ranjenika koje morate zbrinuti, to sve na čovjeku ostavlja posljedice. Ponosan sam na svoje kolege u tom periodu", ističe Zijah Rifatbegović, šef hirurgije na UKC Tuzla.
 
I u toku rata studira, pod granatama odlazi na predavanja i uspješno okončava fakultet. Kaže kako mu je najveća želja bila da preživi rat i po njegovom završetku radi kao doktor hirurgije.
 
"Dolazio sam na nastavu, a kada se nastava završi išao sam na ratište. Svi profesori su dolazili na fakultet i mi studenti medicine smo imali privilegiju da pohađamo nastavu. Svi studenti duguju veliku zahvalnost profesorima koji su ostali u BiH za vrijeme rata, tadašnjem dekanu prof. dr. Ahmetu Halilbašiću i prof. dr. Ekremu Dizdareviću, ali i drugima."
 
Danas je on taj koji prenosi znanje novim naraštajima i profesor je na katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Četiri godine nakon rata UKC Tuzla počinje sa realizacijom transplantacionog programa, a danas je sa oko 170 transplantacija bubrega lider u ovoj oblasti. Jedini je ovo klinički centar u BiH koji uspješno provodi i transplantacije jetre.
 
"Prvu transplantaciju jetre u BiH uradili smo 2006. godine. Nemoguće je ovo uradili ako ne radimo kao tim. 2015. i 2016. smo završili sa po četiri transplantacije, ranije su na godišnjem nivou rađene po dvije transplantacije. Do sada smo uradili 21 transplantaciju jetre. Mislim da možemo još puno bolje i puno više."
 
Transplantacijski program na UKC Tuzla zasnovan je isključivo na entuzijazmu i finansiranju matičnih ustanova. Konstantno se apelira na državu da podrži medicinu i osnivanje donorskih mreža, kako bi se taj proces ubrzao. No, uprkos tome, doktori odjela hirurgije na UKC Tuzla pišu uspješne priče. Doktor Rifatbegović je i koordinator TK za donorsku mrežu FBiH. 
 
"2007. godine smo išli na eksplantaciju organa u Banja Luku, gdje su kolege u Banja Luci sve pripremile da mi napravimo multiviscelarnu eksplantaciju. Roditelji donora su bili apsolutno sretni da organi njihovog djeteta žive i produže život nekom drugom bez obzira o kome se radi."
 
Trenutno je na listi čekanja 250 pacijenata za transplantaciju bubrega u FBiH i 25 pacijenata za transplantaciju jetre. Uz Sloveniju i Hrvatsku, BiH se nameće kao najozbiljniji partner za razvoj transplantacijske medicine u regiji, optimističan je prof. Rifatbegović.
 
Ostatak intervjua sa prof. Zijahom Rifatbegovićem gledajte u subotu u 16:30h u emisiji “(Ne) poznato lice” na programu TV1.
 

(Vijesti.ba)