Sarajevo 3 °C Utorak 20.03.


16.02.2017. / 22:58h Intervjui - Vehid Šehić za Vijesti.ba

Sud može odbaciti reviziju zbog nesaglasnosti u Predsjedništvu BiH

Sud može odbaciti reviziju zbog nesaglasnosti u Predsjedništvu BiH
Ako bismo gledali pravno, poštujući i Ustav BiH, ko može uime ove države pokrenuti određeni postupak, određene radnje - ulaganje zalbi, revizija? Prema mom mišljenju, to može samo Predsjedništvo BiH. Govorim o instituciji Predsjedništva BiH, jer ne može sebi uzimati za pravo da pojedinačno predstavlja BiH kada su ovakve stvari u pitanju, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i predsjednik NVO "Forum građana Tuzla" Vehid Šehić.

VIJESTI.BA: Najava revizije presude protiv Srbije izazvala je brojne polemike u bh. javnosti. Treba li BiH ići u ovaj proces i kakve posljedice očekujete?

ŠEHIĆ: Sama najava revizije presude dovela je do nove političke krize. Svjedoci smo jedne vrste blokade institucija ove države, s obzirom na to da je nemoguće održati sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Situacija se sve više politizuje, umjesto da se bavi isključivo činjenicama. Ono što zabrinjava u svemu jeste da u zadnjih dvadesetak dana imamo analizu da li su se pojavile nove činjenice ili ne. 

Pravda sigurno ne smije biti zaobiđena, ali smatram da je ovo jedan neozbiljan postupak, umjesto da struka odluči o tome da li postoje nove činjenice ili ne. Ja nisam uočio nove činjenice u zadnjih šest mjeseci, a rok je šest mjeseci da se pokrene postupak po saznanju tih činjenica. U ovoj državi možemo sve očekivati. Revizija će dovesti ne samo do političke krize unutar BiH, već će usložniti i situaciju u regionu, naročito u odnosima između BiH i Srbije. 

Teško je u BiH biti pametan, međutim mnoge stvari su nedorečene kada je u pitanju Srebrenica. Koliko je meni poznato, naša tužba je bila samo za genocid protiv Srbije, a o agresiji nije bilo riječi. Sada se govori o agresiji. Vidimo da postoje političke ifre oko toga, s tim što bi domaći političari morali dati neke odgovore. U prvom redu mislim na one koji su obnašali političke funkcije 1995. godine. 

Oni osim ove revizije treba da objasne činjenicu da se tada, u doba tragedije u Srebrenici, što će kasnije biti okvalifikovano kao genocid, održavala sjednica Skupštine Republike BiH. Tada nije prihvaćen prijedlog gospodina Silajdžića da se na dnevni red stavi upravo situacija u Srebrenici. Oni, dakle, treba da daju odgovor na to zašto nisu htjeli raspravljati u tom trenutku o samoj Srebrenici.

TV1: Mnošto je otvorenih pitanja, poput toga da li postoje novi dokazi, spori se i legitimitet agenta BiH Sakiba Softića... Rok za predaju zahtjeva za reviziju tužbe se bliži. Za sutra je zakazano savjetovanje o reviziji presude, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Šta on, prema Vašem mišljenju, treba da uradi?

ŠEHIĆ: Govorimo o BiH. Ako bismo gledali pravno, poštujući i Ustav BiH, ko može uime ove države pokrenuti određeni postupak, određene radnje - ulaganje zalbi, revizija? Prema mom mišljenju, to može samo Predsjedništvo BiH. Govorim o instituciji Predsjedništva BiH, jer ne može sebi uzimati za pravo da pojedinačno predstavlja BiH kada su ovakve stvari u pitanju. Da li se radi o Bakiru Izetbegoviću, Mladenu Ivaniću ili Draganu Čoviću, to je kolektivno Predsjedništvo ove države i oni bi trebalo da daju konačni sud.

Međutim, tu saglasnosti nema. U slučaju da zahtjev za reviziju bude podnesen, Međunarodni sud pravde je dužan da ustanovi da li u potpunosti ispunjen legalitet i legitimitet za određenu legitimaciju da se može pokrenuti čitav postupak revizije od strane ovlaštene institucije. Prema mom mišljenju, ako ne bude saglasnosti Predsjedništva BiH, onda Međunarodni sud pravde može odlučiti da odbaci reviziju, jer je podnesena od strane neovlaštenih institucija. 

VIJESTI.BA: Kako tumačite nedolazak poslanika iz RS na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog najave revizije presude? Oni kažu da nije riječ o bojkotu.

ŠEHIĆ: Sama činjenica da nema saglasnosti o reviziji pokazuje u kojoj političkoj krizi mi živimo. Takođe, dokazuje da mi nismo spremni stvarno, ni kao pojedinci, ni kao pripadnici nekog naroda, da se suočimo sa prošlošću na objektivan način na osnovu činjenica. Svi bježe od činjenica, pravdajući se da svako ima svoju istinu. Uvijek sam tvrdio da to nisu tri istine, nego se radi o tri poluistine koje nekada mogu stvarati daleko težu atmosferu nego sama laž.

Nismo zrelo društvo da svako prihvati svoj dio odgovornosti u onome što se desilo. Malo je licemjerno, ali mi smo i žrtve uspjeli podijeliti po etničkoj osnovi. Po etničkoj osnovi dijelimo i one koji su počinili ratni zločin umjesto da ih gledamo kao zlo, bez obzira na to kojem narodu pripadaju. Iz pijateta prema žrtvama i empatije prema žrtvama i njihovim porodicama, trebalo bi daleko ljudskije i humanije postupati u ovakvim stvarima.

Nedolazak na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH možete zvati bojkot ili bilo kako drugačije, ali suština je da sjednica ne može biti održana iz određenih razloga, koji su nama poznati. Poslanici RS mogu biti prisutni u zgradi Parlamenta BiH, ali to je prema mom mišljenju bojkot ili suspenzija rada Parlamenta BiH zbog neprisustva jednog dijela poslanika.

VIJESTI.BA: Stičete li utisak da su reakcije političkih predstavnika Srba iz BiH na reviziju presude mnogo žešće i glasnije u odnosu na političare iz Srbije? Zašto je to tako?

ŠEHIĆ: Očito se političari iz RS u ovom slučaju postavljaju kao punomoćnici Srbije. Prvo, tužba je davno podnesena protiv Srbije, utvrđeno je činjenično stanje, gdje Srbija, na osnovu svih izvedenih dokaza, nije bila odgovorna za genocid, ali je bila odgovorna za sprječavanje genocida. S druge strane, u presudi Međunarodnog suda pravde jasno piše ko je odgovoran za genocid u Srebrenici, počev od vojske, policije i dijela političkog vrha RS. 

Zašto je ovakav stav kada jedan od učesnika u postupku uopšte nije RS? To treba pitati političare iz RS. Ja razuman odgovor ne znam. No, mi živimo u takvoj državi da se i to dešava. Ne postoji vjerodostojna i iskrena politika, pa se može sumnjati i da postoji dogovor da se loptica odgovornosti prebaci na drugog, da bi jedni bili fini, a drugi malo "zločasti". Jako je teško dokučiti stvarnu pozadinu.

Možemo postaviti logično pitanje: hipotetički, da je Srbija osuđena i učinjena odgovornom za genocid, da li bi ona podnosila reviziju sa krajnjim rokom deset godina, ukoliko se pojave neke nove činjenice koje će upućivati da ta odgovornost ne postoji. Nemamo principijelan odnos prema pravni, ni prema odlukama Međunarodnog suda pravde, naročito Haškog tribunala. Ono što nam odgovara, to pozdravljamo, ono što nam ne odgovara napadamo. To se odnosi i na ovu aktivnost u vezi sa postupkom pokretanja revizije presude.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još