Sarajevo 17.5 °C Četvrtak 26.04.


14.02.2017. / 22:58h BiH - Esad Bajtal za TV1

Nepošten je odnos srpskih političkih snaga prema reviziji presude

Nepošten je odnos srpskih političkih snaga prema reviziji presude
Kandidatura Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije nije slučajna. Prsti upleteni za politiku Evrope ostavljaju svoje tragove, ocijenio je profesor Esad Bajtal gostujući u Dnevniku TV1.

"Vučić je Evropski i zapadni igrač. To se sada jasno vidi. Dobio je zeleno svjetlo međunarodnih krugova i znaju zašto su to učinili. U smislu naših susjedskih odnosa, a sa stanovišta iskustava političkih s Tomislavom Nikolićem, nije loše što odlazi“, poručio je Esad Bajtal.

Osvrnuo se i na najaktuelniju temu posljednjih sedmica u BiH – moguću reviziju presude u slučaju BiH pprotiv Srbije. Radi se, navodi, o pravnom pitanju koje je ispolitizirano. Odluka iz 2007. oslobađa Srbiju odgovornosti za genocid u BiH, podsjetio je Bajtal.

"Srbija je likovanjem prihvatila tu odluku. Ta, tako prihvaćena odluka, pravno gledano sadržala je ovaj momenat – mogućnost revizije. Zašto onda današnja pobuna? Pretpostavimo da je odluka bila drugačija, da je išla u korist BiH. Imala bi isti momenat. Da li bi se Srbija odrekla mogućnosti revizije?! Ako ne bi, a ne bi, onda je nepošteno ovo što čini danas i Srbija i prosrpske snage u BiH“, smatra Bajtal. 

Očigledno je, dodao je Bajtal, da su jače reakcije iz RS nego iz Srbije. Ne radi se to smatra zbog revizije, već zbog instrumentalizacije mogućnosti da se legitimno galami. 

"To je šansa onima koji znaju čega se boje, da se sakriju iz ovog i da nove tenzije podižu preko revizije“, poručio je Bajtal gostujući u Dnevniku TV1. 

Socijalno nezadovoljstvo, bijeda i glad, posebno u BiH, je socijalna bomba koja čeka momenat da eksplodira, upozorio je profesor Bajtal. 

"Širenjem straha i tenzija preko nekog dežurnog problema koji prikriva stvarni, egzistencijalni, dobijete zašto je galama potrebna“, istakao je Bajtal. 

Radi se o tužbi protiv onih koji su učinili zločine i genocid. Od svega bježe oni koji imaju prste u tome, poručio je profesor. 

"Samo činjenice mogu stvari izvesti na čistac. Mi 20 godina na ovim prostorima kritikujemo jedni druge, ali su svi uradili neko zlo. Niko nije čist. Sada je vrijeme samokritike. Svako je do sada morao sazreti, ako je normalan i reći da je vrijeme priznanja šta je učinjeno onom drugoom. Samokritika poziva drugu stranu da to uradi. Tako se stiče povjerenje, koje vodi pomirenju. Samo pomireni možemo doći do istine“, poručio je Bajtal. 

Osvrnuo se Esad Bajtal i na priče o novim teritorijalnim jedinicama u BiH, koje su se mogle čuti od zvaničnika HNS-a. I to su, navodi, dežurni problemi, koji guše realne probleme. 

"Da se ne bi pričalo o tome kako se živi u većinski bošnjačkom ili većinski hrvatskom kantonu, onda se priča o novoj reteritorijalizaciji, podjelama, okrupnjivanju. Ako sastavite tri ili četiri kantona u kojima se užasno živi, dobijate cjelinu u kojoj je još gore, dobijate zbir teškoća. Kako ćete čistiti stan od pet soba, ako niste u stanju da očistite jednosoban“, rekao je Bajtal. 

Vrijeme je da političari prestanu zamajavati građane i disciplinirati ih tenzijama, te ideološkim bajkama, poručio je. 

"Priča o konstitutivnosti je licemjerna i diferencira na one koji vrijede i one koji ne vrijede, na one koji imaju i na one koji nemaju prava“, poručio je Bajtal u Dnevniku TV1. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)