26°C
Mostar 30°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

12.02.2017 / 21:27 Komentari - Zoran Mikulić

U Mostaru, a i šire, vlada nacistički režim

U Mostaru, a i šire, vlada nacistički režim
Zoran Mikulić / Vijesti.ba
Ne znam ni zašto, onda, proslavljamo oslobođenje od fašizma, kada Mostar od njega uopće nije oslobođen !? Možda bismo trebali obilježavati samo kraj rata. A građani k’o građani. Brane se šutnjom. Još uvijek vjeruju da će biti pravde. Mislim da je ipak više riječ o sujevjerju.

Zaista je nepojmljiv taj mentalni sklop u glavama onih koji se ponose time što su nacisti. Ili su kao mali preskakali vakcine ili su ih roditelji odgojli tako da se ponose time što uništavaju groblja? Ili je ,možda,bolje da ubuduće o njima pišemo samo lijepo, tako da ih ni rođena majka ne može prepoznati !? Jeste da kod nas vlada kolektivno ludilo ali se ovi baš trude da se ističu. Dezerteri evolucije! Nemojmo se zavaravati, ovdje se ne radi o samoukim nacionalistima. Nalogodavci vandalizama sjede u vrhu države jer očito fašizam počinje cvjetati i u Sarajevu i drugim gradovima. Šteta je što se kriju njihova imena.Mnogi od sahranjenih bi možda bili i ponosni na svoje druge ubojice.

Na ovom groblju su sahranjeni mahom srednjoškolci i omladina s nepunih dvadeset. Pitanje je samo zašto očevi ovih neonacista nisu s istom hrabrošću jurišali na mrtve antifašiste prije tridesetak godina? Nisu zato što tadašnji režim takvo nešto nije dozvoljavao, dok sadašnji režim, ne samo da dozvoljava nego to i potiče. Zaključak je jasan. U Mostaru, a i šire, vlada nacistički režim.

Težak zadatak za policiju

Uopće ne sumnjam da policija , koja je pod apsolutnom kontrolom HDZ-a, opet neće otkriti počinitelje. Naime, to otkrivanje je zaista i nemoguće, budući da svake godine, u isto vrijeme i na isti datum,isti počinitelji, na istoj lokaciji učine istu stvar. Kako ih raskrinkati??? Prosto nemoguće! Čak i za briljantnije “milicionerske” umove nego što su to, poslu i pravdi predani kantonalni ministar MUP-a ili njegovi provjereni kadrovi, koji nisu riješili niti jedno od brojnih poslijeratnih nacionalističkih ubojstava, a kamo li jedan ovako kompliciran i složen, u redovitim ciklusima ponavljan zločin. Nedostaje još samo javna najava točnog vremena za namjeravanu devastaciju, kako policija ne bi bila svaki put zatečena poput putne službe kada, iznenada u siječnju, na planinskoj cesti padne snijeg. Naravno da ministar Bevanda ni ne pomišlja na ostavku, a niti na ispriku građanima i obiteljima, što je i razumljivo jer čovjek ima problema sa sastavljanjem prosto-proširenih rečenica. Naravno da ni federalna, a niti gradska vlast neće ispuniti svoju obvezu i iznaći sredstva za obnovu i trajnu zaštitu ovog bisera arhitekture i nacionalnog spomenika mada se svake godine u gradskom proračunu planira nekih tridesetak tisuća KM za održavanje Partizanskog spomenika koje se utroše tko zna gdje. U predviđene svrhe zacijelo ne!?

Ne znam ni zašto, onda, proslavljamo oslobođenje od fašizma, kada Mostar od njega uopće nije oslobođen !? Možda bismo trebali obilježavati samo kraj rata. A građani k’o građani. Brane se šutnjom. Još uvijek vjeruju da će biti pravde. Mislim da je ipak više riječ o sujevjerju.

Koride umjesto kulture

HDZ-ova federalna ministrica kulture Zora Dujmović u svom odgovoru, kojim ne želi ispuniti svoju obvezu i financirati obnovu Partizanskog spomen groblja, navodi da je jedan od razloga lokacija spomenika koja se nalazi van užeg gradskog područja. Za nekoga tko živi van Europe ovo objašnjenje je možda i prolazno i mogao bi pomisliti da je Partizansko negdje na potezu između Jahorine i Bjelašnice,ali nije. Ministrica koja financira koride umjesto kulture, živi u Mostaru i valjda bi morala znati gdje je Partizansko groblje. Za svaki slučaj, ukoliko postoji netko kome je   nepoznata lokacija ovog spomenika , podsjećam da je isti okružen; s juga Biskupijskim ordinarijatom, sa zapada KBC – om Mostar, sa sjevera Sveučilištem, a s istoka najprometnijom gradskom ulicom. Čak štoviše, poratni gradski, putokazi upućuju turiste u centar grada (zapadnog dijela,naravno) upravo prema lokaciji Partizanskog spomenika. Ili ministrica misli da  baš zbog toga i izostaje policijski nadzor,budući da i samu policiju nadziru oni koji su i nju imenovali.

Proračun koji  samo za svoje potrebe sastavljaju etnonacionalisti  je poput hrenovki… Bolje vam je da ne znate kako se pravi !?

Planirala je vlast  300. 000 KM za obnovu stranačkih središnjica, koje su, uzgred budi rečeno, već davno obnovljene, samo će se narodni novac zarotirati. Na tom ruletu kuglica će se zaustaviti …..na crnom ,naravno!

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba)

Izdvajamo