17°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

10.02.2017 / 23:00 BiH - Aveti ustaštva u režiji Ile Vrljića

Živi fašisti uznemiravaju mrtve i žive antifašiste

Živi fašisti uznemiravaju mrtve i žive antifašiste
Foto: Vijesti.ba
Odjel za Drugi svjetski i domovinski rat Hrvatskog narodnog Sabora, na čijem je čelu Ilija Ile Vrljić, sinoć je u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru organizirao projekciju dokumentarnog filma "Huda jama - strogo čuvana tajna". Film govori o sudbini ubijenih po završetku Drugog svjetskog rata u jami rudnika u slovenačkom mjestu Laško.

Nakon projekcije u Kosači, organizirano je devastiranje Partizanskog spomen groblja u Mostaru koje je ponovo oskrnavljeno i "ukrašeno" kukastim krstovima i velikim slovom U. Nije poznato da li je i ova manifestacija organizirana od strane Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a i Ile Vrljića, ali je koincidencija, tematika, sadržaj i rukopis gotovo identična.
 
Ne treba nas sve skupa čuditi zašto danas u Mostaru živi fašisti uznemiravaju mrtve i žive antifašiste. Aveti fašizma i danas su prisutni u Mostaru i, što bi Mostarci rekli, nisu u ilegali nego se "pitaju".

Ne treba nas čuditi što ulicama koje nose imena ustaških krvnika danas korača ustaška mladež koja uništava antifašističke spomenike. Oni misle da je to što rade ispravno i misliće tako sve dok Odjel za domovinski i Drugi svjetski rat HNS-a na čelu sa Ilom Vrljićem ne organizira projekcije filmova o Jasenovcu i Staroj Gradišci ili o Heliodromu i Dretelju. Kada bi se, osim o Hudoj jami i Blajburgu, govorilo i o jamama Radača, Bahtijevica i Rimski bunar na Gorancima, gdje su svirepo ubijeni, bačeni i kasnije zabetonirani Bošnjaci i Srbi - Mostarci u minulom ratu.
 
Bilo bi zanimljivo šta bi nam Ilija Ile Vrljić, osumnjičeni za ratni zločin, HDZ-ov tajkun i HNS-ov šef odjela za Drugi svjetski rat i Domovinski rat, mogao reći o ovim jamama.
 
 Ko je ubijao, a ko betonirao Mostarce.
 
I.M.
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo