8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

06.02.2017 / 13:54 Politika - Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović traži ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na dobit

Dunović traži ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na dobit
Milan Dunović / Vijesti.ba
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je Ustavnom sudu FBiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine, kao i Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvoznicima koji su ispunili uslove za oslobađanje od obaveza plaćanja poreza.

Razlog tome leži u činjenici da se "novi Zakon primjenjuje retroaktivno, suprotno ustavnopravnim standardima, a što ujedno ugrožava izvozno orijentisane privrednike".

Pomenuti Zakon je donesen prije godinu dana, a stupio je na snagu 7. marta 2016. godine, sa primjenom od 1. januara 2016. godine, obrazloženo je u saopćenju za javnost Udruženja poslodavaca FBiH.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti i privremene mjere podržava Udruženje poslodavaca FBiH, te apeluje na "zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će privredne subjekte, nosioce razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju".

- Poslodavci su sredstva ostvarena ovom povlasticom kao i svoju dobit isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta (2.500 novih radnih mjesta sa prosječnom plaćom  - na godišnjem nivou) i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktuelnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljnje poslavanje. Sve to utječe na i onako narušenu privrednu klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. izvoznike, već i za strane ulagače - navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Članovi Udruženja sutra će održati pres-konferenciju na kojoj će govoriti potpredsjednik FBiH Milan Dunović, predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević te direktorica GS-Tvornice mašina Travnik i predsjednica Udruženja njemačkih investitora u BiH Snježana Kopruner.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo