2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

31.01.2017 / 17:44 Politika - Bakir Izetbegović

Modeli koje predlaže HDZ za SDA su neprihvatljivi

Modeli koje predlaže HDZ za SDA su neprihvatljivi
Bakir Izetbegović / Vijesti.ba
Modeli HDZ-a BiH za izbor članova državnog Predsjedništva, koje je TV1 sinoć ekskluzivno predstavila, diskriminirajući su. Vode novim podjelama i na granici su fašizma. Stav je to opozicionih stranaka u Federaciji. Nadaju se da HDZ-ovi koalicioni partrneri neće prihvatiti ponuđeno.

Upravo je danas u Predsjedništvu BiH održan sastanak delegacija SDA i HDZ BIH.

Novinarima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da stavovi dvije stranke ni po pitanju Sejdić-Finci niti Mostara nisu približeni. Izetbegović je rekao i da modeli za izbor članova Predsjedništva BiH koje je ponudio HDZ, a koje je objavila TV1, nisu prihvatljivi.

Otkrio je da je bilo riječi i o federalizaciji Federacije BiH.

"U papirima koji su procurili u javnost postoje ti zahtjevi HDZ-a. Vi znate vrlo jasan stav SDA o tome, tako da o tim stavovima HNS-a nismo htjeli ni da razgovaramo, niti je HDZ insistirao. Idemo dalje", poručio je Izetbegović.

Nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a uslijedio je i sastanak Kolegija SDA na kojem je tema bio incident od 29. januara u Srebrenici.

Izetbegović je poručio kako najoštrije osuđuje nasilje.

"Srebrenica bi za Bošnjake trebala biti sveto mjesto. Također i prostorije Islamske zajednice u kojima je održan ovaj sastanak, samo zato što nije bilo grijanja u prostorijama SDA. Cilj je bio naravno ujediniti Bošnjake u Srebrenici i omogućiti ljudima koji sa svojim porodicama žive u Srebrenici da oni budu SDA Srebrenice. To je na jedan nedopustiv način spriječeno", kazao je i najavio pismeno obraćanje Tužilaštvu BiH i SIPA-i, ali i internu istragu BiH

"Oni koji su tu uradili ili ohrabrili bit će odrstranjeni iz SDA", istakao je Izetbegović.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo