2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

23.01.2017 / 17:15 BiH - "BiH za Siriju“

Okanović: Prvi bh. konvoj s pet šlepera brašna kreće u srijedu za Siriju

Okanović: Prvi bh. konvoj s pet šlepera brašna kreće u srijedu za Siriju
Foto: Vijesti.ba
Prvi bosanskohercegovački konvoj "BiH za Siriju“ s pet šlepera, odnosno 120 tona brašna, krenut će za Siriju 25. januara - potvrdio je Feni direktor Udruženja Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS Hamzalija Okanović.

Ovo udruženje poslalo je prvi put pomoć u okviru konvoja "Otvorite put Alepu“ u decembru protekle godine, međutim, konvoj koji će krenuti u srijedu je prvi isključivo bh. konvoj pomoći za narod Sirije.
 
Po riječima Okanovića, humanitarna akcija je nastavljena zahvaljujući velikom odzivu i solidarnosti građana BiH, nakon što je prvi šleper pomoći uspješno stigao u Siriju u decembru, a koji je bio ujedno i jedini evropski šleper pomoći.
 
Brašno su uglavnom prikupili građani, a najvećim dijelom aktivnostima medžlisa islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Tuzla i Živinice, zatim inicijativom načelnika i građana općine Kalesija.
 
Okanović dodaje da će konvoj pratiti i nekoliko uposlenika MFS-EMMAUS-a i predstavnici zajednica koje su prikupile najviše pomoći, a putovat će do turske regije Hatay, koja se nalazi kod granice sa Sirijom.
 
-U toku su pripreme i utovar brašna za konvoj "BiH za Siriju“, koji će krenuti u srijedu i putovati do tursko-sirijske granice, odakle će pomoć biti distribuirana narodu Sirije - ističe Okanović, dodavši da će akcija prikupljanja pomoći za Siriju  biti nastavljena.
 
Prve količine brašna koje su poslane u konvoju "Otvorite put Alepu“ dostavljene su u pekaru koju na području Sirije posjeduje turska organizacija Insani Yardim Vakfi (IHH), odakle se šalje hrana ljudima u Siriju, izbjeglicama u kolektivnim smještajima, te u kampovima u Turskoj. 
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo