12.01.2017. / 12:10h Politika - Predsjednica CIK-a

Hadžiabdić: Ponovljeni izbori u Stocu krajem januara ili početkom februara

Hadžiabdić: Ponovljeni izbori u Stocu krajem januara ili početkom februara
Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Irena Hadžiabdić potvrdila je danas na konferenciji za medije da se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za Općinsko vijeće i to na 23 biračka mjesta.

Navela je da ova odluka nije pravosnažna i da se na nju  može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave  na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

- Planovi CIK-a BiH idu u pravcu da se izbori održe krajem ovog mjeseca ili eventualno početkom februara – kazala je Hadžiabdić i dodala da će odluka o tome  naknadno biti donesena.

Lokalni izbori u BiH održani 2. oktobra 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac, na 23 biračka mjesta nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, odnosno, izborni proces je prekinut.

Također je CIKBiH danas za  zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovao   Jozu Matića koji je općinski pravobranilac u Stocu, a zamjenski članovi su Rifat Zlomužica koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar. Svi su diplomirani pravnici.

Govoreći o finansijskim sredstvima koja su neophodna za provedbu ponovljenih izbora u Stocu, Hadžiabdić je navela da je CIKBiH usvojio zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija BiH za 2017. godinu u iznosu od 19.000 KM.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još