Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


12.01.2017. / 11:09h Svijet - Pregovori o kiparskom pitanju

U Ženevi historijska konferencija o Kipru

U Ženevi historijska konferencija o Kipru
Međunarodna konferencija o Kipru bit će održana danas u Ženevi u okviru pregovora o kiparskom pitanju s ciljem trajnog rješenja po prijedlogu ujedinjenja dvaju dijelova otoka, započetih 15. maja 2015. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Historijskoj konferenciji koja će biti održana u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi, prisustvovat će Mustafa Akinci, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar, Nikos Anastasiadis, lider Južnog Kipra, te u ime zemalja garantera turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i njegove kolege iz Grčke Nikos Kocias i Velike Britanije Boris Johnson.
 
Konferenciju na kojoj Evropska unija (EU) ima status ”specijalnog posmatrača” otvorit će generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres.
 
Glavna tema konferencije bit će jedna od šest osnovnih tačaka kiparskog pitanja ”sigurnost i garancije”, a teritorijalno uređenje neće biti predmet rasprave.
 
Iz UN-a je saopćeno kako će konferencija početi u 11:15 sati po lokalnom vremenu.
 
Nakon pauze u 13 sati, u 14:45 Gutteres će organizirati konferenciju za medije kojoj će prisustovati i kiparski lideri. Sve sesije će biti zatvorene za medije, a u 18:00 očekuje se ponovni susret strana.
 
Akinci će se pored toga sastati sa Johnsonom i britanskim ministrom nadležnim za Evropu i Ameriku Alanom Duncanom.
 
Osim toga, švicarska policija je poduzela visoke mjere sigurnosti u blizini hotela u kojima su odsjele delegacije i u blizini zgrada UN-a.
 
 Prvog dana pregovora koji su u Ženevi počeli 9. januara, razgovarano je o imovini i raspodjeli nadležnosti i administracije.
 
Nakon što pregovori o kiparskom pitanju održani u Mont Pelerinu, u Švicarskoj, u novembru prošle godine nisu urodili plodom, lideri su se sastali 1. decembra i donijeli odluku da u januaru bude održana međunarodna konferencija o ovom pitanju.
 
Drugog dana pregovora razgovarano je o raspodjeli administracije i nadležnosti, EU i ekonomiji. Posljednjeg dana pregovora strane su izašle sa prijedlozima karata, odnosno administrativne raspodjele teritorije.
 
 Kiparsko pitanje sastoji se od šest osnovnih tačaka: ekonomija, Evropska unija (EU), imovina, raspodjela nadležnosti i administracije, teritorijalno uređenje te sigurnost i garancije. 
 

infografika-kipar-zeneva-aa

(Vijesti.ba / AA)
  
 
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!