Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


12.01.2017. / 09:46h Regija - Ivica Dačić

Grabar-Kitarović laže da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma

Grabar-Kitarović laže da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović još jednom grubo napala Srbiju, a tvrdnjama da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma izrekla očiglednu laž.

On je upitao kako se drugačije može nazvati nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma - Jasenovcu podiže tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju", pita Dačić. ‎

On je zapitao šta je i rehabilitacija Alojzija Stepinca, vikara ustaške vojske, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba, šta je spomenik ustaškom teroristi Barešiću, koji je ubio ambasadora Rolovića.

"Da se neće možda desiti da u Nemačkoj ili Austriji igdje čujete ili vidite nacistički pozdrav ili da neko u Njemačkoj da Geringu ili Himleru ulicu? I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma", kaže Dačić.

On je napomenuo da se Kitarovićeva pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, a ne pita se koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe.

"Podsjetiću da je Nezavisna Država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu BiH", dodao je Dačić.

On je istakao da se u jednom slaže sa predsjednikom Hrvatske – da se treba okrenuti budućnosti i zato treba dijalogom i hladnom glavom rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese, navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja", poručio je Dačić.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još